18. juni, 2025

Potetkrise i Russland: Fattige rammes mens landet tyr til import fra Egypt

Share

Kraftig matprisvekst gir økt inflasjonspress, spesielt blant pensjonister og lavtlønnede russere. 

Poteter har blitt luksusvare i Russland. Prisene har tredoblet seg siden i fjor, og sentralbanken advarer mot at matvareinflasjonen driver forventningene om fortsatt prisvekst, skriver Reuters.

– Det er galskap. Poteter har alltid vært billige. Til denne prisen kjøper jeg dem ikke – det tror jeg ingen gjør, sier 67 år gamle Tamara utenfor en lavpriskjede i Moskva.

Tall fra tenketanken Romir viser at russiske husholdninger brukte nesten 35 prosent av inntekten på mat i april – det høyeste nivået på fem år. I samme måned i fjor var andelen 29 prosent.

Mat mer enn teknologi

Sentralbanksjef, Elvira Nabiullina, anerkjente problemet i en pressekonferanse etter at styringsrenten ble satt ned til 20 prosent 6. juni – fortsatt blant de høyeste nivåene siden 2003.

– I det daglige kjøper folk ikke smarttelefoner og TV-er. De kjøper mat. Når prisene der stiger raskt, får vi høye inflasjonsforventninger, sa hun.

I motsetning til vestlige økonomier som USA, der mat utgjør 14 prosent av inflasjonskurven, utgjør mat rundt 40 prosent i Russland.

Putin fanget av potetkrisen

I lavpriskjeden Pyaterochka koster gamle russiske poteter nå 84 rubler (10,60 NOK) per kilo, mens nye poteter går for hele 120 rubler (15,30 NOK). I fjor lå snittprisen på rundt 43 rubler per kilo. Det er til og med dyrere enn hos britiske Tesco, som tar cirka 0,92 dollar (10,40 NOK) per kilo.

Les også: Russlands høstavlinger svikter etter dårlig vær og forsyningsproblemer

Andre basisvarer som løk, kål, rødbeter og gulrøtter – ingredienser i den populære rødbetsuppen borsj (journ.anm.: Ukrainas nasjonalrett) – har også blitt betydelig dyrere.

Russisk matvareinflasjon. Kilde: Rosstat / TradingEconomics.

President Vladimir Putin har lenge fremhevet landbruket som en suksess, til tross for vestlige sanksjoner. Nå må myndighetene importere poteter fra blant annet Egypt, som har tredoblet leveransene. Belarus har meldt at de har gått tomme.

Dårlig vær og inflasjon preger 

Bøndene skylder på dårlig vær, høye kostnader og dyre lån.

– Først var det veldig kaldt, så kom tørken. Det ble for få poteter, og kvaliteten var dårlig. De gode potetene ble utsolgt raskt, og situasjonen forverret seg, sier Yaroslav Ivanov ved gården Sovkhoz Sergiyevsky.

Han legger til at høye priser i år har kompensert for tapene etter rekordavlingen i 2023.

– Vi vil se prisene synke og stabilisere seg fra juli, sier landbruksminister Oksana Lut.

Ifølge tenketanken TsMAKP, som rådgir myndighetene i Russland, var inflasjonen blant lavinntektsgrupper over 20 prosent i april – ti prosentpoeng over offisiell inflasjon. Pensjonister, som utgjør over en firedel av befolkningen, lever på en gjennomsnittlig pensjon på 23 448 rubler (2980 NOK) i måneden.

– De med lavest inntekt rammes hardest av inflasjonen, sier økonomen Sergej Aleksashenko, tidligere sentralbankansatt og nå i eksil i USA.

Lukasjenko raser: – Vi klarer ikke å produsere poteter

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt