17. mars, 2025

Kinesiske Mixue overgår Starbucks og McDonald’s i Sørøst-Asia

Share

Kinesiske mat- og drikkevaremerker får stadig større fotfeste i Sørøst-Asia og utfordrer amerikanske kjeder som Starbucks og McDonald’s. Særlig har den kinesiske drikkevaregiganten Mixue Group markert seg som verdens største mat- og drikkevarekjede målt i antall utsalgssteder.

Mixue, hvis navn på kinesisk betyr «Honey Snow Ice City», har vunnet frem med rimelige iskremer, kaffe og boblete. Kjeden har nå flere utsalgssteder enn Starbucks og McDonald’s, ifølge bransjeanalytikere, skriver Jakarta Globe.

Billige alternativer tiltrekker kunder

Rahma Yuliana, en alenemor fra Indonesia, forteller at hun ofte tar med datteren på Mixue etter skoletid.

– Selv på sosiale medier som TikTok spøkes det med at ethvert tomt butikklokale snart blir en Mixue-butikk, sier hun.

Yuliana peker på at prisene er en viktig faktor.

– En kopp brunt sukker-melkte koster omtrent en tredjedel enn lignende drikker fra den taiwanske kjeden Chatime.

– En is kan koste så lite som 50 cent, noe som gjør den rimeligere enn McDonald’s iskremer.

Kinesisk ekspansjon i Sørøst-Asia

Per september hadde Mixue Group over 45 000 butikker på verdensbasis, hvorav 40 000 er i Kina. I desember hadde kinesiske mat- og drikkevaremerker etablert over 6 100 utsalgssteder i Sørøst-Asia, ifølge det Singapore-baserte analyseselskapet Momentum Works. India og Vietnam står for rundt to tredjedeler av disse, mens Singapore og Malaysia har en høy konsentrasjon av kinesiske merker.

Les også: Geopolitisk ekspert: – USA svekkes, men Kina og Russland svekkes raskere 🔒

Mixue opererer hovedsakelig som franchise, der selskapet leverer ingredienser til produkter som Creamy Mango Boba, Mango Oats Jasmine Tea og Coconut Jelly Milk Tea. Andre kinesiske merkevarer som ekspanderer i regionen inkluderer hotpot-kjeden Haidilao, Fish With You, Luckin Coffee, Heytea og Chagee.

Hurtig ekspansjon og effektiv drift

Jianggan Li, administrerende direktør i Momentum Works, mener kinesiske bedrifter ser mot Sørøst-Asia for vekstmuligheter etter hard konkurranse på hjemmemarkedet.

– Kinesiske mat- og drikkevaremerker har forandret oppfatningen av kinesiske produkter fra å være billige til å tilby god verdi for pengene.

– De er dyktige på automatisering og effektiv markedsføring, sier han.

Han legger til at vestlige merkevarer ofte bruker lengre tid på å finne lokale partnere og utvikle langsiktige strategier, mens kinesiske aktører er langt mer utålmodige.

I Bangkok har den kinesiske entreprenøren Siya Han investert over 1,37 millioner dollar i 12 Mixue-butikker og rundt 10 andre spisesteder.

– Hvis du åpner kinesiske restauranter sakte, overlever du ikke, sier hun.

I Kuala Lumpur forteller Fish With Yous visepresident Liu Liujun at kjedens investering på 235 000 dollar i en malaysisk filial var tilbakebetalt på ni måneder.

Kinesisk matkultur vinner frem

For malaysiske Victoria Kovalan har den kinesiske ekspansjonen åpnet nye kulinariske muligheter.

– Det har utvidet smakshorisonten vår, sier hun, og peker på hvordan Sichuan-hotpot har blitt populært.

I Vietnam var studenten Nguyen Thu Hoài først skeptisk til Mixue på grunn av dets kinesiske opprinnelse, men ble en fast kunde etter å ha blitt imponert over kvaliteten og prisene.

Antropologiprofessor Gordon Mathews ved Chinese University of Hong Kong mener kinesiske merker kan få en lignende kulturell innflytelse som McDonald’s hadde på 1990-tallet.

– Kinesiske produkter vinner frem, men om dette gir Kina myk makt, gjenstår å se, sier han.

Glem McDonald’s: Kinesisk fastfoodkjede er nå verdens største

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt