19. september, 2024

Tyrkias sentralbank holder styringsrenta uendret fem måneder på rad

Share

Den tyrkiske sentralbanken holdt renten uendret på 50 % den 20. august, i tråd med markedets forventninger.

Dette tiltaket er en del av en streng pengepolitikk som sentralbanken mener vil dempe inflasjonstakten gjennom en nedgang i innenlandsk etterspørsel, en reell styrking av den tyrkiske liraen og forbedrede inflasjonsforventninger. Dette melder IntelliNews. 

Sentralbanken understreket at denne stramme pengepolitikken vil fortsette til de ser en betydelig og varig nedgang i inflasjonstrenden. Den neste møtet i pengepolitikkomiteen er planlagt til 19. september, og det ser ut til at renten vil forbli på 50 %.

Etter valget i juni 2023, der Tyrkias nye økonomiske team ble ledet av finansminister Mehmet Simsek, en tidligere Wall Street-banker, snudde Erdogan-regimet om på sin pengepolitikk og startet en innstramming som fortsatt pågår. Renten ble hevet til 50 % fra en tidligere svært lav rente på 8,5 %.

Det tyrkiske statistikkbyrået TUIK rapporterte at inflasjonen i forbrukerprisindeksen sto på 62 % i året mot 72 % i juni og 75 % i mai. Til tross for en topp på 75 % i mai, er inflasjonen nå på vei ned mot 40 %, delvis på grunn av basiseffekten. Tyrkias sentralbank har som mål å holde inflasjonen på 38 % ved utgangen av 2024.

Les også: Tyrkia holder renten på 50 prosent

Basiseffekten refererer til hvordan endringer i inflasjonsraten fra år til år kan påvirkes av unormalt høye eller lave nivåer i indeksen fra startperioden (basisperioden). Dette fenomenet oppstår fordi inflasjonen måles som en prosentvis endring fra ett år til det neste.

Globalt sett har det ikke vært ytterligere turbulens etter den 5. august. Tyrkias kredittrisiko forblir under 300-nivået, og avkastningen på den tyrkiske statens 10-årige euroobligasjoner tester under 7 %-nivået.

Mellom mars og juli implementerte Erdogan-administrasjonen sin politikk for en stabil USD/TRY valutakurs. Denne gangen ble kursen satt rundt 32-nivået. I august blir 33-nivået sett på som det nye nivået for USD/TRY.

USD mot TRY (tyrkisk lira). Skjermdump: Tradingeconomics.

Siden de lokale valgene som ble holdt 31. mars, har sentralbanken bygget opp sine reserver takket være porteføljeinnganger (hovedsakelig carry trade), nedgang i valuta-innskudd hos lokale banker og økninger i valutalån.

I juli sank porteføljeinngangene kraftig, og sentralbanken innførte grenser for vekst i valutalån på grunn av bekymringer for innstramming.

Med de endringer som har skjedd, ser det ut til at Tyrkias sentralbank er forberedt på å håndtere de økonomiske utfordringene framover, og markedet venter til dels å se resultatene av disse tiltakene.

Bank of England med første rentekutt på fire år i usikre tider

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt