19. september, 2024

Arrestordre mot Duterte neste måned?

Share

En potensiell arrestordre mot tidligere president Rodrigo Duterte vekker internasjonal oppmerksomhet, mens Filippinene står utenfor Den internasjonale straffedomstolens rekkevidde.

På tross av rykter om at det er nært forstående, har Høyesterett i Manila fortsatt ikke mottatt informasjon om en eventuell arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) mot tidligere president Rodrigo Duterte og andre tjenestepersoner. Dette bekreftet vise-justisminister Raul Vasquez til Philstar.

– Vi har ingen informasjon om saken siden vi ikke lenger er medlem av ICC og dermed ikke bundet av deres prosesser, sa Vasquez.

Tidligere dommer ved Høyesterett, Antonio Carpio, spekulerte i et nylig intervju med den politiske analytikeren Richard Heydarian at en arrestordre mot den tidligere presidenten kan bli utstedt i september.

– Jeg tror dagen for oppgjør nærmer seg, fordi det jeg hører er at en arrestordre vil bli utstedt av ICC en gang i september, uttalte Carpio i en vloggsamtale med Heydarian.

Senator Ronald Bato Dela Rosa, tidligere sjef for det filippinske nasjonalpolitiet og nøkkelperson i den forrige administrasjonens narkotikakrig, sa at han vil søke hjelp fra Høyesterett for å forhindre enhver handling fra Marcos-administrasjonen for å håndheve en slik arrestordre.

– Høyesterett vil bare handle på det når en arrestordre er utstedt. ICC er utenfor vår jurisdiksjon og kontroll, så vi må vente og se om de faktisk utsteder en arrestordre, sa Dela Rosa.

Les også: Nytt autonomt område i Filippinene satser på halal-eksport

Tidligere senator Antonio Trillanes IV avslørte i juli et dokument fra ICCs påtalemyndighet som listet opp navn på tidligere filippinske polititjenestepersoner «under mistanke» for angivelig å ha beordret drap på mistenkte for narkotikaforbrytelser og rusmisbrukebrukere fra 2011 til 2019. Dela Rosa var blant de nevnte.

Til tross for at Filippinene ikke lenger er medlem av ICC, sa justisminister Jesus Crispin Remulla at landet fortsatt er forpliktet til å samarbeide med Interpol. Han nevnte også tidligere at den filippinske regjeringen ikke vil hindre Interpol i å utføre sitt arbeid når den internasjonale domstolen beordrer arrestasjonen av individer.

Riksadvokaten Menardo Guevarra har uttrykt bekymring for ikke-statlig innblanding i ICC-anklagerens etterforskning av de påståtte forbrytelsene.

Duterte under lupen: Hemmelig avtale med Kina etterforskes

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt