12. mai, 2024

Vannkrig på grensen: Iran og Afghanistan i strid om elverettigheter

Share

En voksende vannkrise kaster skygger over forholdet mellom Iran og Afghanistan, med beskyldninger om urettferdig vannfordeling som truer regionale økosystemer.

Iran anklager Taliban i Afghanistan for bevisst å omdirigere vannet fra Hirmand-elven, som Iran og Afghanistan deler, for å forhindre at vannet når Hamoun-våtmarkene i Iran. Dette skjer samtidig som tørke forårsaker store problemer i Irans Sistan og Baluchistan-provins, som grenser til Afghanistan, skriver IntelliNews.

Tørkesituasjonen har forverret seg til det punktet hvor tidligere president i Iran, Ebrahim Raisi, har utstedt en advarsel til Afghanistans ledere om umiddelbart å respektere vannrettighetene til folk i Sistan og Baluchistan.

– Ta mine ord meget alvorlig, slik at dere ikke klager senere, sa Raisi under et besøk til provinsen.

Arezou Ashrafizadeh, direktør for våtmarksfornyelse ved Irans miljødepartement, rapporterte til Hamshahri-avisen at selv om det har vært gode regnskyll i Hirmand-bassenget i Afghanistan, har manipulasjoner oppstrøms hindret vannet i å følge sin naturlige kurs mot Iran.

Konflikten er anspent ettersom Iran er avhengig av Hirmand-elvens vann for både irrigasjon og bevaring av Hamoun-våtmarkene, mens Afghanistan har bygget dammer og veier oppstrøms, særlig Kamal Khan-demningen som ble fullført i 2021, noe som har forstyrret vannføringen.

Les også: Fra oldtidens stormakt til moderne paria: Irans komplekse reise gjennom historien

Taliban skylder på klimaendringer og hevder at mangel på nedbør og en alvorlig tørke er ansvarlig for mangelen på vannføring til Iran. Dette til tross for at Afghanistan nylig har opplevd dager med plutselige oversvømmelser som bare tillot en knapp mengde vann å strømme nedstrøms.

Satellittbilder viser at overskuddsvannet fra Hirmand har blitt omdirigert mot Godzareh-depresjonen, og dekker 400 kubikkmeter av det salte landet med ferskvann. Dette vannet kunne ha gjenopplivet Hamoun og forhindret det verdifulle økosystemet fra å dø ut og bli en kilde til støvstormer.

Ashrafizadeh kritiserte de afghanske herskernes bevisste omdirigering av vannet, og sa det var et brudd på internasjonal lov.

– De bør bli spurt om hvilket formål de gjør dette for, sa hun.

Iranske miljøtjenestemenn og utenriksdepartementet har forhandlet og korrespondert med Taliban, men så langt uten suksess.

Saken fortsetter å skape spenninger i regionen, særlig etter at presidentene i Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan samlet seg for et møte i Ashgabat for å diskutere Talibans handlinger knyttet til vannsamlingsprosjektet Qosh Tepa.

Konflikten understreker de økende vannutfordringene i Sør- og Sentral-Asia, en region allerede hardt rammet av klimaendringer, rekordtemperaturer, avtagende nedbør og smeltende isbreer de siste somrene.

Islamsk stat i Afghanistan er langt fra beseiret 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt