Geopolitika.no ble lansert 1. mars 2024.
Vi ønsker å fylle en nisje i det norske medielandskapet med en publikasjon dedikert utelukkende til utenrikspolitikk, internasjonale relasjoner og geopolitikk.
Vårt mål er å følge en redaksjonell linje basert på den realpolitiske skolen i analysen av de nevnte temaene. Med et globalt perspektiv ønsker vi å belyse komplekse internasjonale geopolitiske utfordringer som påvirker oss lokalt i Norge, enten vi ønsker det eller ikke.
Vi posisjonerer vårt arbeid et sted mellom akademiske tekster og tradisjonell journalistikk for å gjøre komplekse temaer mer tilgjengelige og forståelige for allmennheten. Vårt mål er å opplyse befolkningen, slik at Norge er best mulig forberedt på å ta riktige beslutninger for å møte morgendagens utfordringer.
Ved hjelp av kunstig intelligens dekker vi også det løpende nyhetsbildet gjennom korte nyhetsartikler.
Vår lille, men dedikerte redaksjon arbeider hovedsakelig på frivillig basis.
Henrik S. Werenskiold – Ansvarlig redaktør
Henrik har mer enn et tiår med erfaring innen journalistikk og geopolitisk research, spesialist på internasjonale relasjoner og politisk økonomi, med en særlig fokus på utenrikspolitisk journalistikk de siste fem årene.
Hans tidlige karriere omfattet dyptgående research innen samme felt, der han bygde opp en robust forståelse av globale dynamikker og betydningen av nøye analyse.
Utdannet fra the American University of Paris og Handelshøyskolen BI i Oslo, er Henrik flerspråklig med flytende ferdigheter i norsk, engelsk, fransk, og spansk, god kunnskap i portugisisk, og viderekommende ferdigheter i klassisk arabisk (fusha).
Charles Støeng – Militærekspert
Charles har bakgrunn fra den franske Fremmedlegionen hvor han jobbet i 15 år og steg i gradene til sersjantmajor. Først innenfor langdistanserekognosering-enheter, og deretter i Legionens etterretningstjeneste. I 2000 tok han steget inn i private internasjonale sikkerhetsoperasjoner hvor han fortsatt er aktiv til dags dato.
Under sine lange militærkarriere, har Støeng vært utplassert verden rundt, men kjenner spesielt godt til Afrika og Midtøsten, hvor han for øyeblikket har base.
Charles kommenterer først og fremst militære anliggender for Geopolitika, men også fra tid til annen vil han skriver essayer om sine historier og mange eventyr i Fremmedlegionen.
Andre Martinsen – Journalist
Andre har utdanning i statsvitenskap med spesialisering i internasjonale relasjoner på PhD-nivå og nordområdestudier, historie og demografi på bachelor- og masternivå. Hans forskningsinteresser er grenseteori, stats- og fyrsterett.
Siden 2016 har Andre fordypet seg i Øst-Europa med vekt på Russland, Belarus og Ukraina, og hans journalistikk hos Geopolitika fokuserer på dette. Han dekker i tillegg Sentral-Europa, herunder tyskspråklige land, samt Sentral-Asia og Kaukasus.
Av fremmedspråk behersker Andre engelsk og tysk samt grunnleggende russisk. Utover dette har Andre kurs i dokumentforvaltning og prosjekt- og risikostyring.
Sigmund Brandvold – Journalist og kommentator
Sigmund har en bachelor i Internasjonale studier med historie, og en mastergrad i Internasjonale relasjoner, med spesialisering i sikkerhetsspørsmål fra universitetet i Groningen.
Han har et bredt interessespekter hvor historisk kontekst, konfliktanalyse og mål er av særlig relevans. Sigmund legger også vekt på kontekst, feilinformasjon og bruken av sosiale medier i pågående konflikter.
Hos Geopolitika vil Sigmund skrive om internasjonal sikkerhet, historiske kontekster og politiske prosesser knyttet til sikkerhetsspørsmål.
Sander Stople – Journalist og kommentator
Sander er utdannet samfunnsviter fra Universitetet i Bergen med spesialisering innen samfunnssikkerhet, informasjonssikkerhet og energisikkerhet.
Han har en bred interesse for geopolitikk, men spesielt makroøkonomi, finans- og pengepolitikk, informasjonssikkerhet, kraft- og energiberedskap, digitale sikkerhetssystemer, råvarer og totalberedskap.
Hos Geopolitika vil Sander skrive kommentarer og artikler som dekker en rekke forskjellige temaer innenfor disse interesseområdene.
Einar Hammer – Journalist og kommentator
Einar er utdannet fra Universitetet i Oslo innen historie og statsvitenskap. Han har jobbet flere steder, blant annet SSB og et internasjonalt kredittkortseskap, IKT-bransjen samt deltatt i flere bistandsprosjekter. Han har også bodd mye i Asia.
Hammer har geopolitikk og historie som interesse. Han har jobbet som frilanser forskjellige steder og har skrevet flere bøker om underholding og humor.
Hos Geopolitika, kommer Einar først og fremst til å bidra med å dekke det løpende nyhetsbildet, men også skrive kommentarer og andre utfyllende journalistiske tekster når anledningen byr seg.
Victor Kipiani – Eurasia- og Kaukasus-ekspert
Victor Kipiani er styreleder for den georgiske tankesmien Geocase. Hans interesser inkluderer internasjonale relasjoner, sikkerhet, styring, konsekvenser av den globale ordenen for Georgia og for landets nærområder, samt makroøkonomi.
I tillegg til sitt analytiske arbeid er Victor aktiv innen advokatvirksomhet som seniorpartner og medgründer av det anerkjente advokatfirmaet MKD LAW, basert i Tbilisi, Georgia. For sitt fruktbare samarbeid med Tbilisi State University og sitt fremragende bidrag til utviklingen av den juridiske profesjonen i Georgia har han blitt tildelt Ivane Javakhishvili-medaljen.
Victor følger den politiske utviklingen i Kaukasus og Eurasia med argusøyne for Geopolitika.
Gevorg Melikyan – Ekspert hybridkrigføring, Russland og Kaukasus
Grunnlegger av den armenske tenketanken The Institute of Resilience and Statecraft, samt professor i flere fag innen internasjonale relasjoner og sikkerhetspolitikk ved en rekke universiteter og tenketanker.
Gevorg var utenrikspolitisk rådgiver for Armenias forhenværende president Armen Sarkissian (2018-22), og innehar betydelig profesjonell ekspertise innen utenriks- og sikkerhetspolitikk, hybrid krigføring, militærpolitiske allianser, teorier om internasjonale relasjoner, russiske og eurasiske studier og konflikthåndtering.
Gevorg er flytende i armensk, engelsk, fransk og russisk.
Samarbeidspartnere:
Geopolitika har flere internasjonale partnere som vi deler innhold og ekspertise med, inkludert:
Grunnlagt i 2014, har Revue Conflits blitt det ledende fransktalende geopolitiske tidsskriftet som samler forfattere fra skolen for pragmatisk realpolitisk geopolitikk. Den samler bidragsytere fra mange forskjellige bakgrunner: akademikere, militære, bedriftsledere, journalister, diplomater… både franske og utenlandske.
Emerging Europe er en publikasjon og et rådgivningsfirma for politikk og ledelse i Øst-Europa grunnlagt i 2013. Den mål er å bidra til å samle den østeuropeiske regionen, fremme dens enhet til verden, og drive den fremover — ved å styrke mennesker og organisasjoner til å vokse. Ettersom Europas tyngdepunkt fortsetter å flytte seg østover, har Emerging Europe som mål å plassere sine lesere i hjertet av utviklingen som finner sted i kontinentets mest dynamiske region.
Grunnlagt i 2019 har den georgiske tenketanken GeoCase som mål å tilby den georgiske regjeringen og andre interessenter de høyeste nivåer av ekspertise, gjennomsiktig og uavhengig analyse og tydelige politiske anbefalinger. Gjennom solide kilder, vil GeoCase gi objektiv, upartisk informasjon for georgiere og internasjonale partnere. Målet er å styrke og støtte Georgias pågående demokratiske og økonomiske overgang gjennom analytisk arbeid og privat-offentlige partnerskap.
Målet med INFORS Armenia er å fremme et robust Armenia gjennom resultatorientert forskning, politiske anbefalinger, sjekk av virkeligheten på bakken, en proaktiv medietilstedeværelse, utdanning og styrking av demokratiske verdier og god forvaltning. Vi er dedikert til å fremme kritisk tenkning og analytiske ferdigheter blant enkeltpersoner og samfunn, og utstyre dem med verktøyene som trengs for å effektivt navigere i komplekse utfordringer.