23. oktober, 2024

Afghanske soldater får flytte til Storbritannia etter ny gjennomgang

Share

Flere afghanske spesialsoldater som kjempet sammen med britiske styrker, får nå tillatelse til å bosette seg i Storbritannia etter en tidligere avvisning.

Regjeringen har endret kurs etter å ha funnet feil i behandlingen av søknadene, melder BBC.

Regjeringen har bestemt at enkelte afghanske spesialstyrker, kjent som «Triples», som tidligere ble nektet opphold i Storbritannia, nå skal få tillatelse til å bosette seg i landet.

Dette skjer etter en gjennomgang av saken, hvor det ble avdekket feil i behandlingen av søknadene, opplyste forsvarsminister Luke Pollard i Underhuset.

– Noen av søknadene ble feilaktig avslått, sa Pollard, som understreket at det ikke var noe ondsinnet hensikt bak avgjørelsene, men heller dårlige rutiner for journalføring som førte til feilen.

Mangler i papirarbeidet

Om lag 2000 afghanere som tjenestegjorde i spesialenheter opprettet og finansiert av Storbritannia, ble nektet opphold etter Talibans maktovertakelse i 2021. Pollard forklarte at regjeringen så langt har omgjort 25 % av avslagene etter at gjennomgangen avdekket ny dokumentasjon.

Les også: Polen pågriper belarusisk kvinne for menneskesmugling fra Iran og Afghanistan

– Enkelte av disse soldatene ble faktisk betalt direkte av den britiske regjeringen, noe som gjør dem kvalifisert for gjenbosetting, men dette ble oversett under den opprinnelige behandlingen, sa Pollard. Han kritiserte tidligere myndigheter for et «kritisk svikt» i å finne riktig dokumentasjon i tide.

Fortsatt i fare

Gjennomgangen ble satt i gang av den forrige konservative regjeringen i februar, etter at den tidligere forsvarsministeren James Heappey innrømmet at avgjørelsene i noen tilfeller ikke var grundige nok.

Mange av de afghanske soldatene står fortsatt i fare under Taliban-styret, og Pollard understreket at regjeringen har hastet gjennom vurderingene for å beskytte dem som er mest utsatt.

– Flere av Triples-soldatene har blitt målrettet og drept av Taliban, sa han.

Pollard gjorde det klart at ikke alle søknader fra disse enhetene vil bli godkjent, men at flere saker fortsatt vurderes. Skyggeveteranminister Andrew Bowie ønsket gjennomgangen velkommen og ba om at avgjørelsene tas så raskt og rettferdig som mulig.

Utviklingen av jihadistisk terrorisme i Afghanistan-Pakistan-regionen 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt