28. september, 2024

Filippinenes forsvarssjef trosser Kina: Typhon-missiler må bli værende

Share

Den filippinske hærsjefen anerkjenner utfordringene fra Kina, men står fast ved sin tro på at forsvarsalliansen med USA er avgjørende.

General Romeo Brawner Jr., sjef for de filippinske væpnede styrkene (AFP), mener at USAs Typhon-missilsystem bør være permanent stasjonert i landet. Brawner uttalte dette onsdag, samtidig som hæren annonserte at det bakkebaserte missilsystemet, som kan avfyre Tomahawk- og SM-6-missiler, skal forbli i landet grunnet «økende spenninger i Det vestfilippinske hav [Sør-Kinahavet]», skriver Inquirer.

– Om jeg hadde fått valget, ville jeg ønsket at Typhon var her i Filippinene for alltid, sa Brawner i et uformelt intervju i Pasay City.

Han bemerket at han allerede hadde uttrykt denne meningen «uformelt» under møtet mellom Manila og Washingtons gjensidige forsvars- og sikkerhetsengasjement. Dette samarbeidet danner rammen for forsvars- og sikkerhetssamarbeid mellom de to landenes militære under deres gjensidige forsvarstraktat.

Les også: Filippinene setter inn krigsskip mot kinesisk aktivitet i Sør-Kinahavet

– Vi nevnte vår intensjon om at Typhon, om mulig,  bør forbli her i Filippinene, sa Brawner.

Han gjentok håpet om at landet snart ville ha sitt eget midrange-capability (MRC) system for å komplementere AFPs BrahMos, et medium-område supersonisk kryssermissil med en rekkevidde på 290 til 400 kilometer, som kan fly i Mach 2.8, eller omtrent tre ganger lydens hastighet.

MRC ankom landet fra USA 11. april og ble først brukt under bilaterale krigsøvelser med Filippinene. Den filippinske hæren opplyste at MRC også ble brukt under de bilaterale øvelsene mellom Manila og Washington, som ble avsluttet 22. september.

Imidlertid sa den filippinske obersten Louie Dema-ala at MRC vil bli værende i landet inntil videre, mens begge land evaluerer om det vil bli brukt i fremtidige øvelser.

Nylig uttalte Kinas forsvarsminister Qu Qian at Manila og Washington «førte store krigsrisikoer inn i regionen» med utplasseringen av missilplattformen i landet. Brawner avviste imidlertid Kinas innvending, og sa at AFP kun har Filippinenes interesser i tankene.

– Vi bygger våre forsvar, enten det er Typhon, BrahMos eller andre missilsystemer vi trenger for vårt forsvar, sa Brawner, delvis på filippinsk.

– Protesterte vi da de plasserte missilforsvar på øyene sine? Så de bør ikke blande seg inn i våre saker, for det handler om våre interesser; vi bygger vårt forsvar, la han til.

Kina raser mot amerikansk våpenmakt på Filippinene

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt