19. september, 2024

Sovjetisk invasjon av Polen: 85 år siden et mørkt kapittel i Europas historie

Share

En rekke minnemarkeringer i Polen ble planlagt tirsdag, for å å markere 85 år siden Sovjetunionen invaderte landet i den tidlige fasen av andre verdenskrig.

Den 17. september 1939 var en av de mest tragiske datoene i nyere polsk historie. Dette meldte Polskie Radio.

Topptjenestemenn og politiske ledere deltok på seremonier ved steder som Minnesmerket over de Falne og Myrdede i Øst i Warszawa, både 16. og 17. september.

Ved daggry den 17. september 1939 invaderte sovjetiske tropper Polen etter en hemmelig avtale med det tyske tredje riket. Polen ble da fanget mellom tyske nazistyrker som rykket frem fra vest og sovjetiske styrker fra øst.

Etter invasjonen ble rundt 250 000 polske soldater tatt til fange av sovjeterne, som senere henrettet tusenvis av krigsfanger, rapporterer den offentlige kringkasteren Polsk Radios nyhetsbyrå IAR. Nesten 22,000 av de polske krigsfangene ble henrettet av Stalins dødsskvadron NKVD i Katyn skogen, denne hendelsen er kjent som Katyn-massakren.

Massedeportasjoner av sivilbefolkningen fulgte, og opptil 1,5 millioner polakker ble sendt til det sovjetiske innlandet, hovedsakelig til Sibir og Kasakhstan, ifølge enkelte anslag.

Les også: Molotov-Ribbentrop pakten: 85 år siden delingen og terroren mot Polen

Titusenvis av etniske polakker drept i det tidligere Sovjetunionen før den sovjetiske invasjonen i 1939 ble hedret under minneseremonier i Warszawa forrige måned.

Molotov–Ribbentrop-pakten, offisielt kalt Ikke-angrepspakten mellom Tyskland og Sovjetunionen, ble oppkalt etter de to landenes utenriksministre. Pakten inneholdt et hemmelig tillegg som beskrev Berlin og Moskvas innflytelsessfærer i Nord- og Øst-Europa.

Som følge av invasjonen, bare 16 dager etter at tyske styrker angrep fra vest, ble Polen fanget mellom to store militærmakter. Landets østlige grenseområder gikk tapt for alltid. Sovjetunionen annekterte alt polsk territorium under deres militære kontroll, og den sovjetiske sikkerhetstjenesten, NKVD, arrangerte skinnvalg som førte til at 13,5 millioner polakker ble gjort til sovjetiske borgere.

En periode med brutal undertrykkelse fulgte, inkludert politiske drap. Det mest beryktede av disse var henrettelsen av over 20 000 polske offiserer og intellektuelle i og rundt Katyn, vest i Russland, i 1940.

Den sovjetiske okkupasjonen av Øst-Polen varte frem til sommeren 1941, da Tyskland brøt pakten med Sovjetunionen og invaderte sin tidligere allierte under Operasjon Barbarossa. Områdene som ble tatt av Tyskland, ble senere gjenerobret av Sovjetunionen og kom under deres kontroll som en del av Jalta-avtalen, signert i 1945 av Stalin, Churchill og Roosevelt.

Fra advarsler til handling: Polens kritiske sikkerhetsrolle

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt