19. september, 2024

Filippinene svarer på kinesisk press: Øker militær tilstedeværelse i Sør-Kinahavet

Share

Filippinene responderer på økt kinesisk press med en omfattende militær mobilisering i Sør-Kinahavet, der både luft- og sjøstyrker settes inn.

Spente forhold mellom Kina og Filippinene i Sør-Kinahavet har ført til at Filippinene nå styrker sin militære tilstedeværelse i området. For å motvirke kinesisk aggresjon har landet begynt å utplassere både jagerfly og patruljebåter. Dette er en del av Filippinenes pågående modernisering av forsvaret, hvor fokus flyttes fra indre sikkerhet til ytre forsvar, særlig med tanke på den økende trusselen fra Kina, skriver EurasianTimes.

Nylig har Filippinene sendt patruljebåter og en ny marinestyrke til Palawan, landets vestligste øy. Denne strategiske plasseringen er bare 140 kilometer fra det omstridte Sabina Shoal og 193 kilometer fra Second Thomas Shoal, to områder hvor det ofte oppstår konflikter mellom Manila og Beijing. Utplasseringen kommer i kjølvannet av en alvorlig hendelse i juni, der kinesisk kystvakt arresterte filippinske soldater og beslagla utstyr.

Les også: Kina anklages for å hindre redning i Sør-Kinahavet

I tillegg til økt patruljering på sjøen, har Filippinene også forsterket tilstedeværelsen i luften. Etter at et kinesisk jagerfly nylig avskjærte et filippinsk fly på en farlig måte, vurderer landet nå å utplassere FA-50 jagerfly for å eskortere sine patruljefly over Sør-Kinahavet. Forsvarsminister Gilberto Teodoro Jr. understreket viktigheten av å opprettholde en tilstedeværelse i området for å hevde Filippinenes suverene rettigheter.

Situasjonen i regionen er fortsatt spent. Den 19. august kolliderte kinesiske og filippinske kystvaktskip nær Sabina Shoal, noe som førte til anklager fra begge sider. Kina hevder at Filippinene med vilje krasjet et av sine skip inn i et kinesisk fartøy, mens Filippinene påstår at kinesiske skip utførte ulovlige og aggressive manøvrer. Dette er bare den siste i en rekke hendelser som har økt frykten for en større konflikt i området.

Til tross for de økende spenningene, har Filippinenes president Ferdinand Marcos Jr. gjort det klart at landet ikke ønsker krig, men samtidig ikke vil la seg skremme av noen, en uttalelse mange tolker som rettet mot Kina.

Kina innfører fiskeriforbud rettet mot Filippinene i Sør-Kinahavet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt