11. mai, 2024

Geopolitiske spenninger setter utenlandske investeringer på vent i Kina

Share

Kinas strategi for å tiltrekke seg utenlandske direkteinvesteringer møter motstand, da internasjonale selskaper tar en forsiktig tilnærming på grunn av lokale endringer og geopolitiske spenninger.

Ifølge en artikkel fra South China Morning Post, har det vært en merkbar nedgang i utenlandske direkte investeringer (FDI) til Kina de første månedene av året. Dette skyldes nye arbeidsmodeller blant internasjonale selskaper i Kina og Beijings økte fokus på selvforsyning.

Tidligere president for det amerikanske handelskammeret i Shanghai, Ker Gibbs, påpeker at amerikanske selskapers drift i Kina nå baseres på en «ny arbeidsmodell» hvor deres kinesiske operasjoner fortsetter, men har blitt mer delikat etter at utenlandsk personell i stor grad har forlatt landet.

Selv om Beijings offisielle tall viste en økonomisk vekst på 5,3 prosent for samme periode, noe som indikerer en stabil økonomisk gjenoppretting, opplever mange firmaer fortsatt usikkerhet. Dette har ført til forsiktighet blant investorer, og FDI-bevegelsene til Kina fra januar til mars falt med 26 prosent fra året før, til 301 milliarder yuan (omtrent 41,6 milliarder amerikanske dollar).

Les også: Scholz velger samarbeid med Kina, tross løfter om endring

Joerg Wuttke, president emeritus for det europeiske handelskammeret i Kina, understreker at selv om Kinas økonomiske størrelse fortsatt er en tiltrekningsfaktor, har investorenes appetitt på å investere i landet vært treg til å komme tilbake. Problemet knytter seg delvis til at Kina fortsatt vektlegger selvforsyning i noen næringssektorer, noe som kompliserer situasjonen for internasjonale aktører.

I tillegg har nye investeringer i mars vist en nedgang sammenlignet med januar og februar, og sammenlignet med mars året før, var det en nedgang på 38 prosent. Dette kan være et tegn på at utenlandske investorer fortsatt nøler med å engasjere seg fullt ut, på grunn av Kinas avtagende økonomi og geopolitiske spenninger.

Til tross for utfordringene, påpeker Zheng Yongnian, en fremtredende politisk økonom og rådgiver for den kinesiske regjeringen, at neste steg for Kina for å øke investeringer vil være å identifisere nye industrier hvor utenlandske selskaper kan delta. Dette inkluderer muligheter innen digitale og grønne økonomier, som Beijing ser på som nye drivkrefter for høykvalitets økonomisk utvikling.

Bejings splitt-og-hersk-taktikker i Europa: Tyskland det svake ledd

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt