18. oktober, 2024

Handelskrig: Kina etterforsker europeisk brandy for dumping

Share

Handelskrigen mellom Kina og EU øker, med en ny etterforskning av europeisk brandyimport som fokus på den siste høringen.

Kina intensiverte torsdag sin undersøkelse av importert europeisk brandy med en antidumping-høring, kun to uker etter at EU innførte ekstra toll på kinesiske elbiler, skriver South China Morning Post

Handelsdepartementet uttalte at høringen fokuserte på «industriell skade, årsak og virkning, og offentlig interesse i antidumping-undersøkelsen av relaterte brandyprodukter», med fransk konjakk som hovedmål.

Undersøkelsen dekker brandy i beholdere på under 200 liter importert fra 1. oktober 2022 til 30. september 2023, og ser på om disse har skadet den kinesiske brandyen mellom 1. januar 2019 og 30. september 2023. Undersøkelsen ble lansert i januar etter en forespørsel fra China Alcoholic Drinks Association, som hevdet at prisene på de importerte produktene hadde blitt redusert med anslagsvis 15,88 prosent.

Undersøkelsen skal være ferdig innen 5. januar, men kan forlenges med seks måneder under spesielle omstendigheter.

Senere på torsdagen bekreftet Bureau National Interprofessionnel du Cognac at en «høytstående europeisk delegasjon» hadde deltatt i høringen. Cognac-styret uttalte at høringen ga de europeiske partene mulighet til å avvise de ubegrunnede påstandene om dumping.

– De europeiske foreningene og de utvalgte selskapene, representert av sine styreledere og administrerende direktører, har bestemt tilbakevist forhold om dumping, skade eller trussel om skade, som demonstrert av bevisene som ble levert til myndighetene gjennom hele prosessen, sa de i en uttalelse.

Spenningen mellom Kina og EU har økt siden i fjor etter at EU stilte spørsmål ved Kinas bruk av subsidier. Torsdagens høring ble satt på dagsorden 5. juli, samme dag som EUs ekstra toll på opptil 37,6 prosent på kinesiske elbiler trådte i kraft.

Kinesisk tollstatistikk viste at Kina importerte 43,31 millioner liter brandy i 2023, hvorav 96,16 prosent kom fra Frankrike.

Les også: Handelskrig på menyen: Kina etterforsker EU-svinekjøtt

Politisk forskningsorganisasjon Trivium China sa i forrige måned at landbruksprodukter, som fransk brandy eller spansk svinekjøtt, kunne vært mest aktuelle produktene for å straffe EUs valg om å sette høy tollsatser på import kinesiske elbiler. Kina kunngjorde en antidumping-undersøkelse av svinekjøtt importert fra EU i juni på grunn av anklager om «overkapasitet» og subsidier.

– Eurasia Groups direktør for Europa, Emre Peker, sa i mai at kinesiske tollsatser på EU-biler ville ramme Tyskland og Slovakia, mens toll på svinekjøtt ville skade spanske, nederlandske, danske og franske eksportører. Videre forventer vi fortsatte anstrengelser på både EU- og statsnivå for å engasjere Beijing i å adressere europeiske bekymringer knyttet til markedsadgang og overkapasitet, la han til.

– Hvor samtaler kommer til kort, vil EU utvide sine undersøkelser mot Kina. Toll på kinesiske elbiler vil være en indikator på EUs forpliktelse til å motvirke Beijings praksis i andre sektorer.

Beijings lange arm: Hvordan Kina former EU innenfra 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt