18. oktober, 2024

CO2 skal avsløre ulovlig innvandring

Share

EU-byrået Frontex har ansvar for unionens ytre grenser. Nå skal flere tekniske hjelpemidler, blant annet CO2-detektor og hjerteslagdetektor, bidra til å stanse immigranter uten papirer.

Irregulære grensekryssinger er en vedvarende utfordring for EU, hvis areal på 4,2 millioner kvadratkilometer både grenser til Afrika og Asia samt øst- og søreuropeiske land som Russland, Belarus og Serbia.

I 2022 kunne EU telle rundt 3,5 millioner lovlige og 326.217 irregulære grensekryssinger. I 2023 ble det registrert 385.445 irregulære grensekryssinger, en oppgang på 18 prosent fra 2022, viser EUs egen statistikk.

270.366 irregulære passeringer fant sted til sjøs, opp 64 prosent fra 2022. Samtidig var det 115.079 stykk som tok seg inn i Europa landeveien. Det er en nedgang på 29 prosent sammenliknet med 2022.

Les også: Polen tar grensegrep mot belarusisk hybridkrigføring

Nå vil Det europeiske grense- og kystvaktbyrå, kjent som Frontex, styrke kontrollen av grensepasseringer på land. Med en rekke tekniske hjelpemidler skal Frontex’ medarbeidere lettere kunne oppdage passasjerer som frivillig eller ufrivillig skjuler seg i hullrom i kjøretøy, tilhengere og containere.

De nye redskapene er CO2-detektor, hjerteslagdetektor, boroskop og spektrometer. CO2-detektoren kan påvise utslipp av karbondioksid fra menneskelig åndedrett på steder som det ellers er vanskelig å oppdage, skriver Frontex i en pressemelding.

Et boroskop er et fjernstyrt mikrokamera som gjør det mulig å observere i vanskelig tilgjengelige rør, kroker og hullrom i kjøretøy og vogner, mens spektrometre skal kunne oppdage ulike slags stoffer og farlige materialer om bord i en last.

Ny rute, nye utfordringer: Gavdos i frontlinjen for Europas migrasjonsdilemma

Andre Martinsen
Andre Martinsen
Journalist. Doktorkandidat i statsvitenskap – [email protected]

Les mer

Siste nytt