22. oktober, 2024

Stor internasjonal øvelse i Sør-Kinahavet: Sender en klar melding til Kina

Share

Seks land har samlet sine mariner for å styrke samarbeidet og møte nye trusler til sjøs, samtidig som Filippinene står overfor økt press fra Kina i Sør-Kinahavet.

En felles marineøvelse med deltakelse fra seks land, ledet av Filippinene og USA, ble avsluttet forrige uke midt i økende spenninger med Kina, skriver PhilStar.

Nesten 1 000 marinepersonell fra Filippinene, USA, Canada, Japan, Frankrike og Australia deltok i to uker med felles trening og taktiske øvelser under den årlige øvelsen kalt Sama Sama (Sammen).

Øvelsen, som har som mål å styrke militært samarbeid, fant sted i farvannet utenfor Nord-Luzon, nær det maritime området som vender mot Taiwan.

Akkurat som i fjor, inkluderte årets øvelser høyintensive øvelser med fokus på antiubåtkrigføring, kamp mot overflatefartøy og luftforsvar. Øvelsen omfattet også simulerte maritime operasjoner, humanitære øvelser og taktiske øvelser for å forbedre samarbeidet mellom deltakerlandenes flåtestyrker.

Den felles øvelsen trente også de seks nasjonenes mariner på å håndtere «nye maritime sikkerhetsutfordringer» ved å inkludere scenarier som reflekterer de siste behovene innen maritim krigføring og operasjoner.

Marinestyrker fra Filippinene og USA – landets eneste traktatpartner – gjennomførte også avanserte maritime øvelser 14. oktober som en del av den felles treningen. Dette inkluderte antiubåtkrigføring med en kombinert øvelse kalt Combined Anti-Submarine Exercise, der begge land deltok i torpedoøvelser ved bruk av det mobile treningsmålet Expandable Mobile Anti-Submarine Warfare Training Target, ifølge de filippinske væpnede styrkene.

Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia

Den felles marineøvelsen med seks nasjoner understreker den filippinske marinens «urokkelige forpliktelse til tett samarbeid med allierte motparter, og styrker gjensidig innsats for å opprettholde fred og sikkerhet i det maritime området,» uttalte Naval Forces Northern Luzon i en pressemelding 19. oktober.

– Den filippinske marinen, den amerikanske marinen og de andre deltakende nasjonene har styrket det regionale samarbeidet og fremmet varige samarbeidsforhold for å fremme maritim sikkerhet og stabilitet, la de til.

Midt under den felles øvelsen med seks nasjoner, kunngjorde Kina at de gjennomførte militærøvelser i Taiwanstredet og i områdene nord, sør og øst for Taiwan. Beijing ser på den selvstyrte øya som en utbryterstat og har ikke utelukket å bruke makt for å bringe Taiwan under sin kontroll.

Årets Sama Sama-øvelse – den syvende i rekken – fant sted på bakgrunn av Kinas økende aggresjon i Sør-Kinahavet, inkludert flere angrep og risikofylte manøvrer rettet mot mindre filippinske båter.

Kinesiske fartøy har ved gjentatte anledninger krenket Filippinenes del av Sør-Kinahavet, kjent som Vest-Filippinske havet, som omfatter Filippinenes 200-nautiske mils eksklusive økonomiske sone. Dette har ført til krav om at Filippinene styrker sine marinekapasiteter og øker forsvarssamarbeidet med nasjoner som motsetter seg Kinas voksende fremferd i regionen.

Filippinenes geopolitikk: Kinas økte press og USAs rolle🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt