19. september, 2024

Iraks utenriksminister ser på samarbeidsmuligheter i Oman

Share

Den irakiske utenriksministeren, Fuad Hussein, ankom lørdag Sultanatet Oman på et offisielt besøk for å utforske nye horisonter for samarbeid.

Hussein uttalte via X, tidligere kjent som Twitter, at han vil diskutere måter å styrke de bilaterale relasjonene mellom de to landene på, innen politiske, økonomiske og kulturelle områder. Dette rapporterte Iraqi News.

Hussein understreket de historiske båndene mellom Irak og Oman under et møte med omanske journalister søndag, ifølge det irakiske utenriksdepartementet.

– Vi vil også utforske nye muligheter for samarbeid for å oppnå folkets mål i begge land og fremme utvikling i regionen, uttalte den irakiske utenriksministeren.

Den irakiske utenriksministeren fremhevet behovet for koordinering for å opprette en felles komité mellom de to landene i Bagdad snart, samt viktigheten av Iraks åpning mot Oman både strategisk og økonomisk.

Les også: Britisk oljeselskap utvikler og utvider sin virksomhet i Irak

Hussein tok også opp regionale og internasjonale spørsmål, inkludert krigen i Gaza og det presserende behovet for å redde det palestinske folket. Samt den økende spenningen i regionen som følge av krigen.

Den irakiske utenriksministeren snakket også om regjeringens innsats for å fremme økonomisk utvikling, levere tjenester og gjennomføre gjenoppbygging i landet.

I en kort omtale av Iraks utviklingsvei-prosjekt fremhevet Hussein betydningen av prosjektet som et konstruktivt og vellykket samarbeid, da det vil tilby en trygg rute som fremskynder godstransport i regionen.

I tillegg gjentok de to utenriksministrene sin fortsatte støtte til tiltak som tar sikte på å fremme fredelige løsninger og styrke grunnlaget for regional og internasjonal sikkerhet og stabilitet, gjennom å styrke prinsippene for internasjonal rett og respektere internasjonal legitimitet, samt rettferdighetens grunnprinsipper.

I 2019 signerte Irak og Oman et memorandum om forståelse (MoU) for samarbeid innen olje- og gassektoren. Denne avtalen inkluderer muligheten for å bygge et felles raffineri i Oman for å prosessere irakisk råolje, ifølge den arabiske avisen Asharq Al-Awsat.

Irak ville eksportere råolje til Oman, importere oljeprodukter derfra og opprette oljelagringsfasiliteter i begge land. Samtidig vil de to landene utforske muligheter for samarbeid og investeringer innen utvinning, raffinering, produksjon og markedsføring av olje og oljeprodukter.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt