19. september, 2024

Afghanistan-baserte jihadister planlegger et nytt 11. september

Share

En fremtredende ekspert på Afghanistan advarer om økende terrortrusler fra jihadistgrupper som utnytter den globale situasjonen for å planlegge store angrep.

Jihadister i Afghanistan er «i full gang med å forberede et nytt 11. september». Dette er forståelsen fra kilder sitert av en russisk statsviter i et intervju om de siste utviklingene i det krigsherjede landet. ISIS sin afghanske avdeling har angivelig sagt at de trenger sitt «eget 11. september», og kilder har blitt sitert på at de aktivt planlegger det, skriver IntelliNews.

Andrey Serenko, leder for det russiske Senteret for Afghanistanstudier, delte sine tanker og analyser med den tadsjikiske avisen Asia-Plus i et intervju publisert den 11. september, 23 år etter terrorangrepene fra Al-Qaida på USA som tok livet av nesten 3000 mennesker.

– Våre kilder sier at jihadistene i dag er i full gang med å forberede et nytt 11. september. I fjor sa lederen for afghanske ISIS at de trenger sitt eget 11. september, det vil si et veldig omfattende terrorangrep med et stort antall ofre, og de planlegger det aktivt, sa Serenko til avisen og la til:

– Hvor det vil skje, i hvilket land, i hvilken form – det vet vi ikke. Men forberedelsene pågår, det er helt sikkert, og de planlegger noe som kan sammenlignes med terrorangrepene i New York, ved å utnytte pusterommet de har fått fra krigen i Ukraina.

Les også: Jihadismens stille marsj gjennom Afrika

Serenko, som tidligere har blitt sitert av medier som BBC og Financial Times, bekreftet den utbredte analysen om at siden den amerikanske tilbaketrekningen fra Afghanistan, har jihadistkrigere fra både nært og fjernt strømmet til landet.

– Jihadister [i Afghanistan] lærer seg all ny teknologi, ser på erfaringene fra krigen i Ukraina og krigen i Gaza. For eksempel har mange nye leirer blitt åpnet for opplæring i bruk av droner. Og verdenssamfunnet er fullstendig inaktivt, så det eneste håpet ligger hos motstandsgruppene [som ønsker å ta makten fra Taliban]. Ellers vil terrorisme fra Afghanistan raskt spre seg over hele verden, sa han.

Analytikeren, som anslår at det finnes minst 20 jihadistgrupper i Afghanistan, inkludert ISIS, Al-Qaida, den «uiguriske gruppen som uroer Kina og mange andre», sa at Kina, som deler en kort grense med Afghanistan, samt Russland, Usbekistan, Tadsjikistan, Kirgisistan, Kasakhstan og andre, håper at Taliban på en eller annen måte vil klare å stoppe den farlige jihadistaktiviteten.

Imidlertid mener Serenko at Taliban har begrenset evne til å håndtere situasjonen:

– De er utmerkede jihad-businessmenn’ og elsker å fortelle historier om sin allmakt, men dette er bare en annonse som overdriver deres innflytelse. Taliban kan kontrollere Jamaat Ansarullah, en gruppe bestående av flere hundre militante, for det meste fra Tadsjikistan, men det er mye vanskeligere å håndtere Islamsk stat i Khoransan provinsen [ISKP, eller ISIS-K], den Afghanistan-baserte regionale grenen av Den islamske staten, sa han.

Sentralasiatisk jihad: Globale aktører, regionale unntak🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt