19. september, 2024

Flere kinesiske skip nær Filippinene: USA ber om avklaring

Share

Med flere kinesiske skip nær Filippinene, har USA uttrykt bekymring over utviklingen i Sør-Kinahavet og oppfordrer til dialog.

Sjefen for USAs Indo-Stillehavskommando har advart sin kinesiske motpart mot farlige og eskalerende handlinger i Sør-Kinahavet, skriver PhilStar.

Under en videokonferanse i går med general Wu Yanan fra Folkets frigjøringshær (PLA) sin sørlige kommando, understreket admiral Samuel Paparo viktigheten av å opprettholde en åpen linje mellom det amerikanske militæret og PLA. Han påpekte at slike samtaler mellom høytstående ledere bidrar til å klargjøre intensjoner og redusere risikoen for misforståelser eller feilberegninger.

Den sørlige kommandoen til PLA er ansvarlig for Kinas militære aktiviteter i Sør-Kinahavet.

I en uttalelse fra USAs Indo-Stillehavskommando ble det også sagt at Paparo oppfordret PLA til å revurdere bruken av farlige, tvangsmessige og potensielt eskalerende taktikker i Sør-Kinahavet og andre steder.

Mandag advarte Beijing – gjennom sin ambassade i Manila – mot å knytte Taiwan-spørsmålet til de maritime konfliktene med Filippinene.

– Taiwan-spørsmålet er ikke, og bør aldri bli, et problem mellom Kina og Filippinene. Taiwan-spørsmålet, som er helt annerledes enn de maritime uenighetene mellom Kina og Filippinene, er et rent internt anliggende for Kina som ikke tolererer innblanding utenfra, uttalte en talsmann for ambassaden.

– De maritime forskjellene mellom Kina og Filippinene kan sammenlignes med små konflikter mellom naboer, mens Taiwan-spørsmålet er helt internt. Forskjellen mellom disse to må holdes tydelig, la han til.

Kina hevder at USA også er ansvarlig for å bruke Taiwan-spørsmålet for å begrense Kinas innflytelse.

Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi

Talsmannen påpekte at av de fire nye stedene som er åpnet for USA under den utvidede forsvarssamarbeidsavtalen (EDCA) med Filippinene, ligger tre i den nordlige delen av Luzon, like over havet fra Taiwan. Ett av disse stedene ligger bare 400 kilometer unna Taiwan.

– Det er tydelig at USA forsøker å bruke EDCA-stedene til å blande seg inn i Taiwan-spørsmålet, på bekostning av Filippinenes og regionens fredelige utvikling, heter det videre.

Stadig flere kinesiske fartøy har blitt observert i filippinsk territorialvann i Sør-Kinahavet. Tallet har nådd 207 i løpet av de siste syv dagene, sammenlignet med 203 uken før. Økningen er særlig merkbar rundt Rozul (Iroquois) Reef.

Denne økningen kommer etter tyfonen Enteng og grov sjø som følge av sørvestmonsunen.

Data fra den filippinske marinen viser at det nå er 18 fartøy fra Kinas kystvakt, seks skip fra Folkets frigjøringshær sin marine, 182 maritime militsfartøy og ett forskningsskip som patruljerer i landets eksklusive økonomiske sone (EEZ).

– Vi har registrert denne økningen i løpet av den aktuelle perioden, og vi vurderer fortsatt årsaken til økningen ved Iroquois eller Rozul Reef, sa Roy Vincent Trinidad, talsmann for den filippinske marinen, på en pressekonferanse.

Minst ett krigsskip og 58 maritime militsfartøy ble observert rundt Rozul Reef nær øygruppen Kalayaan.

For perioden 3. til 9. september var de fleste kinesiske fartøyene i nærheten av Pagasa-øya, Ayungin-revet, Escoda-revet og Panatag-revet eller Bajo de Masinloc.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt