3. oktober, 2024

Snuoperasjon: Bank of Japan går tilbake på uttalelser om renteøkning etter markedsuro

Share

I en nylig vending har Bank of Japan besluttet å holde rentene stabile, en avgjørelse som kommer etter en periode med betydelig finansiell usikkerhet.

Wall Street Journal rapporterer at Bank of Japan nylig måtte trekke tilbake kommentarer om mulige renteøkninger etter å ha skapt uro i globale markeder. Forrige uke fremprovoserte sentralbanksjefen, Kazuo Ueda, en bølge av nervøsitet da han antydet en renteøkning, til tross for svake forbrukertall i Japan. Dette førte til spekulasjoner og uro i aksjemarkedet.

Men nå, bare en uke senere, beroliger hans nestleder, Shinichi Uchida, investorer. Uchida, som talte til næringslivsledere i Nord-Japan, gjorde det klart at Bank of Japan ikke vil øke sin policyrente under ustabile markedsforhold:

– Banken vil ikke heve sin styringsrente når finans- og kapitalmarkedene er ustabile, forsikret Uchida.

Denne uttalelsen førte til en betydelig oppgang i Tokyos aksjepriser og en nedgang i yenens verdi, som hadde steget markant etter Uedas opprinnelige kommentarer. Nikkei-indeksen steg med 2,3% til 35 464,61 ved lukkingen onsdagen formiddag, og yenen svekket seg til omkring 147 mot dollaren, fra 144,50 tidligere på morgenen.

Les også: Japans sentralbank tar drastiske grep for å styrke sin yen

Uchidas kommentarer kommer i en tid med ekstrem volatilitet i markedsutviklingen, som han understreket er under nøye overvåkning fra sentralbankens side:

– Banken overvåker utviklingen i disse markedene og deres innvirkning på økonomisk aktivitet og priser med største årvåkenhet, sa han.

Uchida fremhevet også det duete (dowish) aspektet av Bank of Japans nåværende pengepolitikk ved å påpeke at den faktiske styringsrenten på 0,25% er spesielt lav, justert for inflasjon:

– Banken vil derfor fortsette å støtte økonomien ved å opprettholde svært akkommoderende finansielle forhold, forklarte han.

Disse uttalelsene fra Bank of Japan markerer en viktig vending i deres tilnærming til pengepolitikk og illustrerer den delikate balansen sentralbanker må håndtere mellom å støtte økonomisk vekst og kontrollere markedsreaksjoner.

Økonomisk allianse: Japan og Sør-Korea tar grep mot svake valutaer

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt