17. november, 2024

Xi i Paris: En test av fransk-kinesiske bånd under Macron

Share

Under sitt besøk i Frankrike søker Kinas president Xi Jinping å forme en ny strategisk allianse, mens president Emmanuel Macron balanserer nasjonens interesser og EU-politikk.

Når Kinas president Xi Jinping lander i Europa for første gang på fem år, møter han et kontinent preget av endringer. Hans første stopp på en tre land lang rundreise er Frankrike, hvor han søker å påvirke en av EUs mektigste nasjoner mot en mer pragmatisk politikk overfor Beijing, skriver South China Mourning Post.

Frankrike, ledet av president Emmanuel Macron, balanserer et komplekst forhold til Kina. Landet ønsker kinesisk investering i sin elbilsektor, samtidig som det støtter Brussel i å innføre strengere handelstiltak mot Beijing. Macron har blitt beskrevet som en «ultimat hedger» når det gjelder Kina, verken tydelig pro-kinesisk eller anti-amerikansk. Han fremmer europeisk strategisk autonomi og ønsker å posisjonere EU som en tredje pol i en multipolar verden, i kontrast til den intensiverende rivaliseringen mellom USA og Kina.

I forkant av besøket, mens Macron forberedte seg på å rulle ut den røde løperen for Xi, møtte han lederen for den tibetanske eksilregjeringen i Paris, en handling som kan tolkes som et signal om Frankrikes uavhengige linje. Likevel, under sitt kommende møte, vil Macron prøve å overtale Xi til ikke å gjengjelde europeiske handelstiltak, som en nylig etterforskning av subsidier til elektriske kjøretøyer, med lignende tiltak mot franske varer som konjakk.

Les også: Xi Jinpings nye økonomiske modell lover flere handelskonflikter for Kina

Denne balansegangen mellom å tilrettelegge for samarbeid og samtidig opprettholde en robust forsvarsstilling er kjernen i Macrons strategi. Besøket, som inkluderer et møte ved Pic du Midi i Pyreneene, er tenkt som en mulighet til å bygge personlig rapport og muligens myke opp Kinas holdninger, spesielt mot deres leveranser av dobbeltbruksvarer til Russland.

Forholdet mellom EU og Kina står på spill, og mens Macron ønsker å fremme en agenda for beskyttelse av biodiversitet og klimaendringer, vil også handel og overkapasitet være sentrale samtaleemner. Macron håper å overtale Xi til å gi franske selskaper større tilgang til det kinesiske markedet, samtidig som han forsøker å dempe potensielle kinesiske gjengjeldelser.

Besøket markerer også 60-årsjubileet for bilaterale relasjoner mellom Frankrike og Kina, som vil bli feiret med en rekke kulturelle utvekslingsaktiviteter. Mens Xi senere vil fortsette til mer vennligsinnede Serbia og Ungarn, kan de to dagene i Frankrike vise seg å være blant de mest utfordrende på hans europeiske turné.

Nok er nok: Europa må ta grep mot Kinas stille krigsstøtte

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt