22. desember, 2024

Vestlige våpen sliter mot russisk elektronisk krigføring

Share

Ukrainske soldater uttrykker bekymring over hvor effektivt vestlige våpen fungerer på slagmarken mot Russlands avanserte elektroniske krigføring.

Det ukrainske droneregimentet «Achilles», som er en del av 92. stormbrigade, bruker rundt 3000 droner hver måned i sine operasjoner. Til tross for omfattende bruk av droneteknologi unngår de bevisst noen av de mest avanserte våpensystemene fra Vesten. Årsaken? Disse våpnene klarer seg dårlig under dagens forhold på slagmarken, skriver Defence Blog..

– De beste eksemplene på våpen, som GPS-styrte Excalibur-artillerigranater, fungerer ikke i det hele tatt, forklarte bataljonens nestkommanderende, Rustam Nurgudin, under en briefing i London arrangert av UK Friends of Ukraine. Her deltok forsvarsselskaper og journalister.

Russisk GPS-manipulasjon

Hovedproblemet, ifølge Nurgudin, er hvordan russiske styrker utnytter elektronisk krigføring for å forstyrre GPS-baserte systemer. Ved hjelp av GPS-forfalskning, også kjent som spoofing, lurer de mottakere til å vise feil posisjoner.

Les også: US Navys nye skjold: Elektronisk krigføring mot missilangrep

Spoofing fungerer ved å sende ut signaler som gradvis endrer den oppfattede posisjonen til målet. Hvis endringen skjer for raskt, mister systemet kontakten og slutter å fungere. Angrepene krever stor presisjon, noe som understreker hvor avansert Russlands elektroniske krigføring er.

Enkle systemer fungerer bedre

Systemer som Excalibur-granater og GMLR-raketter, som er sterkt avhengige av GPS, mister derfor effektivitet mot russiske mottiltak. Dette har tvunget ukrainske styrker til å satse på enklere droneteknologi og taktikker som tåler forstyrrelsene bedre.

– Vi må tilpasse oss og bruke teknologi som fungerer i praksis, konkluderte Nurgudin.

Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 3: Våpen- og romindustriens utfordringer 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt