Storbritannias forsøk på å inngå en ny sikkerhetspakt med EU møter motstand på grunn av uenigheter om fiskerettigheter og et ungdomsutvekslingsprogram.
Den britiske regjeringen ønsker et sikkerhetssamarbeid med EU, liknende avtalene unionen har med land som Norge. EU har imidlertid gjort det klart at en slik pakt forutsetter innrømmelser på andre områder, særlig innen fiskeri, melder Financial Times.
– Fiskeri er en avgjørende faktor, uttalte en EU-diplomat.
Strid om ungdomsutveksling
I tillegg til fiskeri presser EU på for et ungdomsmobilitetsprogram som vil gi unge mulighet til å studere og arbeide på tvers av Storbritannia og EU. Den britiske regjeringen har så langt vært tilbakeholden med å gå med på dette, til tross for press fra både EU og britiske næringslivsaktører.
Les også: Flertall i Storbritannia ønsker Parthenon-marmoren tilbake til Hellas
Shevaun Haviland, generaldirektør i British Chambers of Commerce, mener et slikt program vil være positivt for britiske bedrifter, blant annet ved å redusere byråkratiske hindringer og stimulere økonomisk vekst.
Starmer til EU-toppmøte
Til tross for uenighetene planlegger statsminister Starmer å delta på et EU-toppmøte i februar for å diskutere forsvars- og sikkerhetssamarbeid. Dette vil være første gang en britisk statsminister deltar på et slikt møte siden Brexit.
– Vi ønsker å se konkrete tiltak fra Storbritannia før vi går videre med en sikkerhetspakt, uttalte en EU-tjenestemann.
Både Storbritannia og EU ønsker tettere samarbeid, men fremgang avhenger av om partene er villige til å gjøre gjensidige innrømmelser, særlig innen fiskeri og ungdomsmobilitet.