21. desember, 2024

Paul Watson ber Emmanuel Macron om politisk asyl: Vil unngå utlevering til Japan

Share

Den kjente miljøaktivisten Paul Watson sitter i varetekt i Danmark og står overfor en mulig utlevering til Japan, noe som kan føre til en streng fengselsstraff. Nå håper han at Frankrike vil gi ham beskyttelse.

Grunnleggeren av Sea Shepherd, Paul Watson, som er kjent for sin mangeårige kamp mot japansk hvalfangst, ble arrestert på Grønland i juli og har nå bedt Frankrikes president om politisk asyl, opplyste Sea Shepherd France onsdag, skriver Jakarta Globe.

Watson risikerer utlevering til Japan, der han kan bli dømt til opptil 15 års fengsel. Han ble arrestert etter en japansk anmodning til Interpol på grunn av hans konfronterende taktikker for å hindre japansk hvalfangst i Antarktis.

Sea Shepherd France fortalte journalister at de «de siste dagene» hadde levert et brev fra Watson til Frankrikes president Emmanuel Macron. Macron har tidligere uttrykt sin støtte til Watson og understreket betydningen av saken for både miljøvern og menneskerettigheter.

Det var ingen umiddelbar kommentar fra Macrons kontor onsdag.

– Paul skrev et brev i fengselet, som han ga til meg, og det har blitt overlevert til presidenten gjennom hans rådgivere, sa Sea Shepherd Frances president, Lamya Essemlali.

Les også: Filippinene: Det dødeligste landet i Asia for miljøvernere

– Paul har et sterkt forhold til Frankrike, og det er også verdens nest største marineterritorium, noe som betyr mye for bevaring av havet. Paul bor for øyeblikket i Frankrike med familien sin, la hun til.

Watson følte seg «nedfor» og «isolert», men var samtidig «utholdende», ifølge Essemlali.

Jean Tamalet, en advokat tilknyttet Sea Shepherd France, påpekte at kravet om politisk asyl hovedsakelig er symbolsk og rettet mot å sikre hans løslatelse.

Kritikere av Watsons arrestasjon på Grønland hevder at den har politiske motivasjoner knyttet til Japans hvalfangst, som er internasjonalt forbudt under en traktat fra 1986. Japan betrakter hvalfangsten som en del av sin kulturelle arv.

Watson har i flere tiår ledet høyprofilerte konfrontasjoner med hvalfangstskip i Sørishavet.

Arrestasjonen fant sted da Watsons skip la til kai i Nuuk, Grønland, for å fylle drivstoff på vei for å stoppe et japansk hvalfangstskip. Danske myndigheter vurderer nå Japans anmodning om utlevering.

For over ti år siden utstedte Japan en såkalt rød notis gjennom Interpol. Dette er ikke en internasjonal arrestordre, men en forespørsel om samarbeid mellom medlemsland for å finne og arrestere personer i påvente av utlevering.

Tidligere har internasjonale myndigheter vist liten interesse for notisen, noe som har gjort at Watson har kunnet reise fritt.

– Det har tydeligvis endret seg nå, avsluttet Tamalet.

Illusjonistene: Løgner om økologi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt