14. oktober, 2024

Filippinene: Det dødeligste landet i Asia for miljøvernere

Share

Miljøforkjempere på Filippinene møter stadig økende vold og trusler, med mange som mister livet eller forsvinner sporløst.

Filippinene forblir det farligste landet i Asia for land- og miljøvernere, og står for 68 prosent av de registrerte drapene og forsvinningene i regionen i 2023, ifølge en rapport fra Global Witness, skriver PhilStar.

Av de 25 miljøvernere i Asia som ble drept eller forsvunnet i 2023, kom 17 fra Filippinene, hvorav 10 ble drept og syv har forsvunnet. India rapporterte om fem slike tilfeller, mens Indonesia hadde tre.

På verdensbasis ble totalt 196 miljøvernere drept eller forsvunnet i 2023, med Colombia, Brasil, Honduras, Mexico og Filippinene som de fem farligste landene.

– Marcos Jr.-administrasjonen har ikke klart å stoppe volden mot de som beskytter miljøet og våre naturressurser, sa Jonila Castro, talsperson for Kalikasan People’s Network for the Environment (Kalikasan PNE), i en uttalelse.

Les også: Kasakhstan leder an i miljøinnsatsen for Aralsjøen: Nytt håp for Sentral-Asia

– Tvert imot har undertrykkelse og militarisering blitt verre under dette regimet. Miljøvernere blir stemplet som opprørere, trakassert og drept uten konsekvenser, la hun til.

Tallene viser at de målrettede drapene og forsvinningene av miljøaktivister på Filippinene har økt med 54,5 prosent, fra 11 tilfeller i 2022 til 17 i 2023.

Global Witness har dokumentert dødelige trusler mot land- og miljøforsvarere siden 2012, og i denne perioden har volden vært mest konsentrert på Filippinene.

Fra 2012 til 2023 skjedde 64 prosent av de 468 registrerte drapene og forsvinningene i Asia på Filippinene. Flertallet av de 17 filippinske ofrene var småbønder, hvorav syv ble drept og to forsvant. I kampen mot landeierskap er urfolk også vanlige ofre for drap og tvungne forsvinninger. En av dem ble drept, og to er fremdeles savnet.

Globalt viste rapporten at nesten halvparten av de drepte og forsvunne miljøforkjemperne i 2023 var urfolk og afroetterkommere. Barn og pårørende til ofrene er også utsatt; tre av de 17 drepte i 2023 var familiemedlemmer av miljøforkjempere.

Selv om Global Witness ikke kunne identifisere hvilke næringer som sto bak angrepene, avslørte rapporten at de fleste overgriperne kom fra de væpnede styrkene.

Miljørettighetsgruppen Kalikasan PNE rapporterte på sin side om et enda høyere antall menneskerettighetsbrudd mot grønne aktivister i 2023. Gruppen registrerte totalt 21 drap og 11 bortføringer, som rammet 19 miljøforkjempere.

Kalikasan PNE og Environmental Defenders Congress, en annen organisasjon for miljørettigheter, rapporterte at disse angrepene hovedsakelig rammer de som motsetter seg gruvedrift, utbygging av megadammer og gjenvinnings- og steinbruddprosjekter.

Miljøforkjemperen Rowenda Dasig er fortsatt savnet, selv etter at hun angivelig ble løslatt fra Lucena City District Jail 22. august. Dasig ble arrestert sammen med helsearbeider Miguela Peniero av væpnede styrker i Atimonan, Quezon i juli 2023, siktet for ulovlig besittelse av skytevåpen, ammunisjon og eksplosiver. Siktelsene mot Dasig ble frafalt på grunn av mangel på bevis, mens Peniero fortsatt er fengslet.

Les også: Miljøforkjempere i Kambodsja møtt med harde dommer

Dasig og Peniero ble fengslet mens de studerte de mulige miljøpåvirkningene av Atimonan One Energy, Inc.s kraftverk- og gassprosjekt. De undersøkte hvordan dette prosjektet kunne påvirke helsen og levebrødet til kokosbønder og fiskesamfunn i Atimonan, Quezon.

Kommisjonen for menneskerettigheter har siden etterforsket saken og oppfordret til strengere håndhevelse av loven mot tvungne forsvinninger, Republikklov 10352.

I tillegg til Dasig og Peniero ble to andre miljøforkjempere nylig bortført, Felix Salaveria Jr., en 66 år gammel syklist og aktivist for urfolks rettigheter, forsvant 28. august i Tabaco City, Albay. Dette skjedde fem dager etter at aktivisten og syklisten James Jazmines forsvant.

Andy Magno, en tidligere leder av miljøorganisasjonen Minggin, ble også bortført 11. september i San Pablo, Isabela, sammen med Vladimir Maro, en forkjemper for migrantarbeideres rettigheter.

Tidligere i år ble to andre miljøforkjempere, Francisco ‘Eco’ Dangla III og Joxelle ‘Jak’ Tiong, funnet 28. mars, noen dager etter at de ble bortført i San Carlos City, Negros Occidental.

Angrep mot miljøforkjempere på Filippinene begrenser seg ikke til drap og forsvinninger. Rettighetsgrupper har rapportert om vedvarende trusler, trakassering og vilkårlig fengsling av de som motsetter seg prosjekter som utnytter landets ressurser og tvinger lokalsamfunn på flukt.

– Miljøforsvarere spiller en avgjørende rolle i å beskytte økosystemene våre og samfunnene fra ødeleggende prosjekter som blir fremstilt som ‘utvikling’ eller til og med ‘grønne’ initiativer. Men i stedet for å bli anerkjent og beskyttet, blir vi systematisk angrepet og forsøkt tiet, uttalte Dangla, talsperson for Environmental Defenders Congress.

EU-krav truer levebrødet til småbønder i Sørøst-Asia

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt