9. desember, 2024

Økonomisk samarbeid mellom Indonesia og Kina når nye høyder

Share

Indonesia har styrket sine økonomiske bånd med Kina gjennom Jokowis tiårige presidentperiode, noe som har gitt landet et solid fotfeste i Asias økonomiske landskap.

President Joko Widodo avslutter snart sine ti år som Indonesias leder med sterkere økonomiske bånd mellom Indonesia og handelspartneren Kina. 

Siden Jokowi tok over styringen i 2014, har han knyttet tettere bånd til Kinas president Xi Jinping, samtidig som han har opprettholdt Jakartas forhold til USA. Xi Jinping opplyste nylig at Jokowi har besøkt Kina åtte ganger og møtt den kinesiske lederen ti ganger i løpet av de siste ti årene, skriver Jakarta Globe.

Men de hyppige besøkene er ikke det eneste beviset på de styrkede båndene mellom Indonesia og Kina – to land Jokowi mener vil bli fremtidens «økonomiske supermakter». Offisielle tall viser at handelen mellom de to landene har økt betydelig, spesielt i Jokowis andre presidentperiode.

Jokowi innledet sin andre presidentperiode i oktober 2019. Regjeringens data viser at handelen mellom Indonesia og Kina det året var på nesten 73 milliarder dollar, og at den falt noe til 71,4 milliarder dollar i det pandemipregede 2020. Tallene steg deretter til nesten 110 milliarder dollar i 2021 og videre til 133,6 milliarder dollar året etter. I 2023 utgjorde handelen mellom de to landene 127,8 milliarder dollar. I perioden januar-august 2024 har handelen allerede nådd 84,8 milliarder dollar.

Jokowi-perioden har også sett Indonesia signere verdens største handelsavtale, Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), i 2020. Indonesia og Kina er – sammen med 13 andre land – en del av denne avtalen som har som mål å kutte tollsatser mellom medlemslandene. RCEP trådte i kraft i Indonesia tidlig i fjor, mens Kina allerede implementerte avtalen i 2022. ASEAN – hvor Indonesia er medlem – har fra før en frihandelsavtale med Kina, og denne er nå i ferd med å bli oppdatert for å inkludere samarbeid om grønn økonomi.

Les også: Ny president, nye muligheter for Indonesia?

Kina har også blitt en stor investor i Indonesia. Mange kinesiske selskaper er involvert i utbyggingen av Indonesias økosystem for elektriske kjøretøy (EV). Et eksempel er Jokowis åpning av produksjonsanlegget til den kinesiske anodebatterigiganten BTR for noen måneder siden. Regjeringen opplyste nylig at Kina hadde investert omtrent 5,8 milliarder dollar i Indonesia i perioden januar-september 2024, noe som gjorde Kina til Indonesias tredje største kilde til utenlandske direkteinvesteringer i denne perioden.

Under et besøk i Beijing i 2023 fortalte Jokowi Xi Jinping at «Indonesia håper Kina kan være en strategisk partner i byggingen av den nye hovedstaden Nusantara». I september 2024 startet det kinesiske Delonix Group byggingen av Delonix Nusantara – et prosjekt verdt 500 milliarder dollar som blant annet vil inkludere kontor- og boligtårn.

Under et besøk i Beijing i 2023 fortalte Jokowi Xi Jinping at «Indonesia håper Kina kan være en strategisk partner i byggingen av den nye hovedstaden Nusantara». I september 2024 startet det kinesiske Delonix Group byggingen av Delonix Nusantara – et prosjekt verdt 500 milliarder dollar som blant annet vil inkludere høyhus for kontorer og boliger.
Når Jokowi nå nærmer seg pensjonsalder, ringte Xi Jinping for å ta farvel med den avtroppende indonesiske lederen. «Kina setter stor pris på Joko Widodos viktige bidrag til vennskapet mellom Kina og Indonesia», skrev den kinesiske regjeringen på sin offisielle nettside i forbindelse med samtalen mellom Xi og Jokowi.

Xi trakk også frem den 7,3 milliarder dollar dyre Jakarta-Bandung høyhastighetsbanen – kjent som Whoosh – under telefonsamtalen. Jernbanen er en del av Belte-og-vei-initiativet, Xis store plan for å styrke Kinas globale infrastrukturinvesteringer. China Development Bank finansierte 75 prosent av kostnadene til byggingen av Whoosh. Xi understreket at Kina er «klare» til å fortsette samarbeidet med Indonesia for å sikre en høy kvalitet på Belte-og-vei-samarbeidet, samt en bærekraftig drift av høyhastighetstoget.

Jokowi har lagt grunnlaget for sin etterfølger, Prabowo Subianto, til å videreføre og styrke de økonomiske båndene med Kina. Prabowo har tidligere uttalt at han ønsker å føre en politikk basert på godt naboskap, med ordene: «1 000 venner er for få, men én fiende er for mange». Xi Jinping uttrykte også optimisme om det fremtidige diplomatiet mellom Beijing og Jakarta under Prabowo, og sa at Kina har tro på at Indonesia vil fortsette sin vennlige politikk overfor Kina.

Indonesia: Et land verdt å holde øye med

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt