En fremtredende økonom advarer om at Kina kan miste sitt vekstmål uten økte finanspolitiske tiltak.
Kina har et akutt behov for en finanspolitisk pakke for å fullt ut styrke markedets tillit etter de stimuleringstiltakene som ble kunngjort forrige uke, har en tidligere rådgiver i sentralbanken hevdet, skriver South China Morning Post.
– Jeg mener ballen ligger nå hos finansdepartementet. Vi håper å se nye tiltak fra dem, sa den utadvendte økonomen Yu Yongding på et forum i Beijing lørdag.
Oppfordringen fra den tidligere politiske rådgiveren ved Folkets sentralbank (PBOC) kommer i en tid hvor alle øyne er rettet mot om Beijing vil rulle ut mer finansstøtte etter at markedene styrket seg etter sentralbankens aggressive rentesenkninger tirsdag.
– Stimuleringspakken har fått positive tilbakemeldinger, men for å øke dens effektivitet er større finanspolitiske tiltak nødvendige, sa Yu til Tsinghua PBCSF Hovedøkonomers Forum.
– Med kun tre måneder igjen av året, vil det være utfordrende å oppnå regjeringens vekstmål på 5 prosent for 2024, fortsatte Yu, som nå fungerer som akademisk rådgiver for det Beijing-støttede tankesenteret China Finance 40 Forum.
Økonomene ved Beijing-forumet var stort sett enige om de alvorlige utfordringene som ligger foran og behovet for mer ekspansive finans- og pengepolitiske tiltak.
Les også: Kinas økonomiske motor bremser: Flere arbeidsledige
Kina, verdens nest største økonomi, har sett vekstmomentet avta de siste månedene. Landet rapporterte stort sett skuffende økonomiske data i august, inkludert innen detaljhandel og industriell produksjon, etter at BNP-vekst avtok til 4,7 prosent i andre kvartal fra 5,3 prosent i første kvartal.
Mens han talte for større finansutvidelse, påpekte Yu at Kina bør begynne med å øke infrastrukturinvesteringen, «ellers vil vi ikke nå årets vekstmål på 5 prosent».
Når det gjelder om den økonomiske gjenoppbyggingen bør stole på stimulering av forbruk eller investering i infrastruktur, argumenterte han for at forbruk alene ikke vil være nok til å opprettholde veksten, og pekte på svak forbrukertillit midt i synkende inntektsvekst og fallende eiendomsverdier.
Økning av infrastrukturinvesteringer vil ifølge ham virke mer direkte og gi resultater raskere, men han påpekte ett hovedproblem.
– Kina har betydelige infrastrukturhull og mange prosjekter å gjennomføre. Men vi står overfor en finansieringsmangel, sa Yu og mener at det fortsatt er betydelig rom for utvidelse i Kinas finanspolitiske tiltak til tross for bekymringer om statens gjeldsgrad.
– Myndighetene måtte revurdere noen finanspolitiske tiltak ettersom de var pro-sykliske snarere enn mot-sykliske, fortsatte han, og nevnte noen lokale myndigheters forbud mot nye investeringer med mindre tidligere gjeld er nedbetalt.
Ifølge Yu bør Kinas prioriteringer for resten av året være å se på infrastrukturprosjekter og frigjøre en omfattende politisk pakke, inkludert finans- og pengepolitiske stimuleringspakker.
– Selv om det er for sent å implementere nå, er det avgjørende å signalisere slike intensjoner for å øke markedets tillit, sa han, og fortsatte:
– Og selv om årets vekstrate faller under 5 prosent, vil utsiktene for neste år være bedre.
Lu Ting, sjeføkonom for Kina ved investeringsbanken Nomura, understreket også viktigheten av infrastrukturbygging for kortsiktige resultater, spesielt tverregionale nøkkelprosjekter som har blitt fullstendig vurdert og igangsatt i områder hvor befolkningen fortsatt strømmer inn.
– Vi bør finne måter å bruke penger på kort sikt uten å forårsake alvorlige problemer på mellomlang og lang sikt, sa Lu til samme forum.
En rekke investeringsbanker har senket sine prognoser for Kinas vekstrate for hele året etter dårligere enn forventede tall de siste månedene.
Tidligere denne måneden senket Goldman Sachs og Citigroup sine prognoser for hele året til 4,7 prosent, fra tidligere prognoser på 4,9 prosent og 4,8 prosent, henholdsvis.