Kinas planer om å innføre eksportrestriksjoner på antimon lover godt for andre produsentland og kan endre maktbalansen i råvaremarkedene.
Kina, som lenge har dominert verdens antimonmarked, har nylig kunngjort en innstramming av eksport for det kritiske mineralet, med den begrunnelsen at landet ønsker å styrke nasjonal sikkerhet. Dette tiltaket, som trer i kraft 15. september, forventes å skyve prisene til nye høyder. Sist uke nådde prisen på dette ettertraktede mineralet allerede $22 000 per tonn, noe som er omtrent dobbelt så mye som ved årets start, skriver IntelliNews.
Antimon brukes i alt fra ammunisjon og bly-syre batterier til brannhemmende materialer og solceller. Kinas avgjørelse kan derfor ha stor innvirkning på verdensmarkedet.
Tadsjikistan, Tyrkia og Myanmar, som er blant de få store produsentene av antimon, står nå til å nyte godt av prisøkningen. Disse landene har levert henholdsvis 21 000 tonn, 6 000 tonn og 4 600 tonn antimon i fjor, ifølge data fra US Geological Survey.
Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia
Situasjonen kompliseres ytterligere av at disse landene, med sine omfattende, men ofte vanskelig tilgjengelige antimonforekomster, nå må balansere mellom å møte det globale markedets etterspørsel og ivareta egne nasjonale interesser.
I et marked hvor Kina tidligere har forsynt omtrent halvparten av verdens antimon, representerer denne endringen en betydelig geopolitisk forskyvning. Det er også spådd at det kan bli en knapphet på antimon i markedet på rundt 10 000 tonn, ifølge en rapport fra konsulentselskapet Project Blue.
På sikt kan Kinas nye lisensiering føre til en midlertidig nedgang i eksporten, men analytikere antyder at den kan ta seg opp igjen etter at de første virkningene av de nye restriksjonene har lagt seg.
Detaljene i Kinas nye eksportregler er ennå ikke klare, men effekten på verdensmarked og de geopolitiske implikasjonene kan bli betydelige.
Handelskrig på nytt: Kina begrenser tilgang til strategisk viktig mineral