12. september, 2024

Kinas grep om internett strammer seg: Apple fjerner WhatsApp og Signal

Share

Apple står overfor nye utfordringer i Kina, hvor de nylig har fjernet populære meldingsapper fra App Store på grunn av økt sensur og sikkerhetskrav.

I en oppsiktsvekkende utvikling har kinesiske myndigheter beordret Apple til å fjerne flere ledende globale meldingsapper, inkludert WhatsApp, Signal og Telegram, fra sin App Store i Kina. Dette tiltaket markerer en forsterkning av Beijings allerede strenge kontroll over internett og øker de teknologiske spenningene mellom USA og Kina, skriver Wall Street Journal

Apple var Kinas ledende på mobiler i fjor med en markedsandel på over 17 prosent, og har uttalt at selskapet er «forpliktet til å følge lovene i de landene hvor vi opererer, selv når vi er uenige.» Beslutningen om å fjerne appene ble begrunnet med bekymringer for nasjonal sikkerhet, men detaljene bak disse bekymringene ble ikke offentliggjort av Apple.

Disse appene, som samlet har rundt tre milliarder brukere globalt, kan kun nås i Kina gjennom bruk av VPN-tjenester som omgår landets store brannmur. Til tross for restriksjoner, er appene fortsatt populære blant kinesere for kommunikasjon med omverdenen. Kinas Cyberspace Administration hevder imidlertid at appene inneholder politisk sensitivt innhold, inkludert referanser til den kinesiske presidenten, noe som kan bidra til sosial uro.

Dette er ikke første gang Apple må tilpasse seg Kinas strenge krav. Selskapet har tidligere fjernet dusinvis av apper som muliggjør omgåelse av den store brannmuren, og tusenvis av videospillapper etter kinesiske regulatorers innskjerping av dataspill uten lisens. Slike tiltak reflekterer de økende kostnadene og kompleksiteten Apple står overfor i sitt viktigste internasjonale salgsmarked og største produksjonsbase.

Les også: Kinas hemmelighet for å kontrollere internett

Videre, tidligere i år, innførte kinesiske myndigheter nye regler som krever at alle utviklere må registrere sine apper med regulatorer. Uregistrerte apper risikerer å bli fjernet. En politikk som tar sikte på å fjerne usikre apper, inkludert de som brukes i telefonsvindler.

Apple har uttrykt bekymring for hvordan disse reglene vil bli implementert og hvilken effekt det vil ha på brukerne. Denne bekymringen ble formidlet under møter med kinesiske myndigheter, rapporterte The Wall Street Journal. Til tross for Apples forsøk på dialog, ble selskapet fortalt at de måtte implementere reglene strengt.

Kina har intensivert sin innsats for å kontrollere internett ved å øke sensur og kontroller. De krever at operatører styrer online aktiviteter. I 2017 fikk Apple kritikk for å ha fjernet flere apper som gjorde det mulig for kinesiske internettbrukere å omgå den store brannmuren. Disse handlingene viser en tydelig vilje fra kinesiske myndigheter til å kontrollere informasjonen i landet.

Apples nylige tiltak videre illustrerer selskapets økende utfordringer i Kina, ettersom svak vekst i forbruk og økt konkurranse fra hjemlige aktører har presset salget. Samtidig har Kina begrenset bruken av iPhones blant statlige ansatte. Torsdag begynte Huawei salg av en ny serie, Pura 70, som forventes å ta ytterligere markedsandeler fra iPhone i Kina.

Samtidig søker Apple å diversifisere sin produksjonsbase bort fra Kina, med nye initiativer i land som Vietnam. Dette er del av en større strategi for å redusere avhengigheten av kinesisk produksjon og åpne opp for nye markeder i Sørøst-Asia.

De siste utviklingene og tiltakene Apple står overfor i Kina illustrerer den vanskelige balansegangen teknologigiganter må håndtere i et stadig mer utfordrende globalt landskap, hvor politiske og økonomiske interesser ofte kolliderer med bedriftsetikk og verdigrunnlag.

Teknologikrigen hardner til – Kina vil ha vekk Microsoft, Intel og AMD

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt