Kinas nye forsvarsminister Dong Jun taler for fred i Asia-Stillehavsregionen, men handlinger nær Taiwan og mot Filippinene tegner et annet bilde.
Under Shangri-La-dialogen i Singapore, uttalte Kinas nye forsvarsminister Dong Jun seg om regionens sikkerhet og posisjonerte Kina som en fredsskapende makt i Asia-Stillehavsregionen. Til tross for sterke advarsler mot Taiwans uavhengighet og indirekte kritikk mot Filippinene, ble hans opptreden hyllet som et fredsbudskap av kinesisk statsmedia, skriver EurasianTimes.
Dong Jun benyttet anledningen til å understreke Beijings motstand mot enhver form for splittelse fra Taiwan.
– Den som tør å dele Taiwan fra Kina, vil bli knust til stykker, sa Dong, som forsikret at Kina fortsatt satser på en «fredelig gjenforening», selv om dette målet undermineres av separatister og ytre krefter.
Les også: Beijings lange arm: Hvordan Kina former EU innenfra
Selv om han ikke eksplisitt nevnte USA, var det tydelig at han rettet en anklagende finger mot Washington for å skyve Taiwan inn i fare og skape problemer i Sør-Kinahavet i navnet til «fri navigasjon». Disse uttalelsene kommer i en tid hvor spenningene ikke bare er teoretiske; i dagene før dialogen hadde Kina sendt skip inn i begrensede farvann nær Taiwans Kinmen-øyer, noe som vekker bekymringer omkring Beijings intensjoner.
I et hav av påstander om fred og stabilitet fra kinesisk side, fremstår deres handlinger mot Taiwan og Filippinene som motstridende. Filippinene rapporterte nylig om aggressive møter med den kinesiske kystvakten, som blant annet skal ha dumpet forsyninger ment for filippinske tropper og blokkert evakuering av syke soldater.
Det er en ironi at Kina, mens de posisjonerer seg selv som regionens fredsvokter, samtidig utfører handlinger som mange vil se på som eksplisitt aggressive. Dette reiser spørsmål om hvorvidt den kinesiske retorikken om fred kan ses som troverdig i lys av de pågående geopolitiske manøvrene i regionen.
USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒