Donald Trumps ønske om å kjøpe Grønland vekker ny debatt i Kina om landets rolle i Arktis. Noen forskere ser store gevinster, mens andre advarer mot høye kostnader og lav nytte.
Trump har erklært at han ønsker å kjøpe eller annektere Grønland som del av en større amerikansk strategi for å styrke sin posisjon i Arktis. Dette er nå en del av loven «One Big Beautiful Bill Act», som ble signert 4. juli og inkluderer 9 milliarder dollar (om lag 97 milliarder kroner) til nye amerikanske isbrytere. Ifølge South China Morning Post skal investeringene sikre at «USA igjen leder an i det frosne nord».
Kinesisk debatt om kostnader og gevinster
Kinesiske forskere er uenige om hvorvidt landet bør satse tungt på Arktis.
– Arktiske ruter har fordeler i kostnader og effektivitet sammenlignet med tradisjonelle sjøveier, skrev Zhang Cheng og Su Anqi ved Wuhan-universitetet i China Review.
– Ved å styrke sin kapasitet på sjøtransport og påvirke regelverket, kan Kina svare effektivt på geopolitisk konkurranse i nord, mente de.
Forskerne mener Arktis kan bli en strategisk nøkkel for Kina til å endre verdens handelsnettverk og minske avhengigheten av Malakkastredet, særlig i oljeforsyning.
Les også: Antarktis: En geopolitisk utfordring for Chile og Argentina 🔒
Skeptikere advarer mot lav lønnsomhet
Men ikke alle er enige. Flere stiller spørsmål ved om det er lønnsomt å bygge havner og annen infrastruktur i et krevende og politisk ustabilt område.
– Kina må gjøre en grundig kost–nytte-analyse før de hiver seg med i kappløpet, sa professor Zha Daojiong ved Peking-universitetet.
– Det er ikke i Kinas interesse å delta i Arktis bare for syns skyld, sa han.
Han pekte også på at alle kinesiske seilaser hittil har gått gjennom områder kontrollert av kyststatene, og at sikkerhet og økonomi fortsatt er store hindre.
Russisk samarbeid – men liten fremgang
Etter krigen i Ukraina har Russland søkt kinesisk hjelp til å utvikle arktisk infrastruktur, men lite konkret har skjedd.
Professor Wang Yiwei ved Renmin-universitetet sier Russland tidligere var skeptisk til Kinas arktiske ambisjoner, men nå er mer åpen:
– Russland trenger desperat isbrytere, havner og teknologisk støtte, sa han.
Likevel trekker mange kinesiske selskaper seg, særlig etter at jernbaneforbindelsen Kina–Europa har vokst frem som et raskere og mer stabilt alternativ.
– Økonomisk lønnsomhet vil alltid være avgjørende. Myndigheter kan styre politikken, men gjennomføringen avhenger av næringslivet, sa Wang.
Trumps arktiske spill: Island kjenner trykket fra Grønland 🔒