18. januar, 2025

Kina raser mot amerikansk våpenmakt på Filippinene

Share

Filippinenes beslutning om å tillate utplasseringen av et amerikansk missilsystem har utløst sterke reaksjoner fra Beijing, som beskylder landet for å true stabiliteten i regionen.

Beijing har uttrykt sterke bekymringer over Filippinenes beslutning om å beholde en amerikansk mellomdistanse missilsystem som de mottok tidligere i år, og som kan nå fastlands-Kina, skriver PhilStar.

Utplasseringen av det kraftige missilsystemet i det nordlige Filippinene «utgjør en alvorlig trussel mot sikkerheten i regionen» og utløser en «geopolitisk konfrontasjon», sa Lin Jian, talsmann for Kinas utenriksdepartement.

Uten å nevne USA direkte, oppfordret den kinesiske tjenestemannen det «relevante landet» til å «rette opp feilen så snart som mulig» og «raskt trekke tilbake missilsystemet som offentlig lovet».

Beijings uttalelse kommer etter at Reuters torsdag 19. september meldte at USA ikke har noen umiddelbare planer om å trekke tilbake Typhon-missilsystemet som ble utplassert til Filippinene for felles øvelser i april. Systemet kan utstyres med kryssermissiler som er i stand til å nå mål fra det nordlige Filippinene helt til fastlands-Kina.

Filippinske tjenestemenn fortalte Reuters at filippinske og amerikanske soldater fortsatt trener med missilsystemet, og de var ikke klar over noen umiddelbare planer om å returnere det, selv om den felles militærøvelsen Salaknib er avsluttet denne måneden.

Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia

Typhon-systemet ble diskret levert til det nordlige Luzon fra et ukjent sted for bruk i Balikatan-øvelsene i april.

Dette førte til sterk kritikk fra Kina, som oppfordret Filippinene til å «tenke seg nøye om før de blir en brikke for USA på bekostning av sine egne sikkerhetsinteresser».

Planen om å sende missilsystemet ut av landet innen september ser nå ut til å ha blitt skrinlagt.  Ifølge Reuters, som snakket med talsmann for den filippinske hæren, oberst Louie Dema-ala, blir missilsystemet fortsatt brukt til trening, og avgjørelsen om når det skal fjernes er overlatt til den amerikanske hæren i Stillehavet.

En ikke navngitt offiser for den amerikanske hæren i Stillehavet henviste imidlertid tilbake til den filippinske hæren, ifølge rapporten. Offiseren sa at den filippinske hæren hadde tillatt Typhon å bli værende utover september, og soldater trente med det så sent som forrige uke, hvor de deltok i «diskusjoner om bruken av systemet, med fokus på å integrere vertslandets støtte».

En høytstående tjenestemann i den filippinske regjeringen, som snakket med Reuters anonymt, sa at Typhon var i Filippinene for en «test på gjennomførbarheten av å utplassere det i landet slik at det lett kan utplasseres her ved behov».

Det er ingen umiddelbare planer om å fjerne missilsystemet, ifølge tjenestemannen.

– Hvis det noen gang blir trukket tilbake, er det fordi målet er nådd, og det kan bli brakt tilbake etter at alle reparasjoner eller konstruksjoner er fullført, sa tjenestemannen, og la til: – Vi vil gi dem søvnløse netter.

Beijing har gjentatte ganger anklaget USA for å bruke Filippinene som et redskap for å true regional stabilitet midt i deres maritime konflikt. Denne anklagen dukket opp etter at den filippinske regjeringen under president Ferdinand Marcos Jr. styrket forsvarssamarbeidet med USA og andre allierte som Japan, for å motvirke Kinas økende innflytelse i regionen.

Under Marcos begynte regjeringen aktivt å irettesette og avsløre Kinas aggressive handlinger i Sør-Kinahavet, deler av dette området er også kjent som det vestfilippinske havet i Filippinene. Dette var et markant skille fra pro-Beijing-politikken til Marcos’ forgjenger, tidligere president Rodrigo Duterte.

I 2023 tillot Filippinene USA tilgang til fire nye militærbaser i henhold til avtalen om utvidet forsvarssamarbeid (EDCA), noe som brakte totalen opp til ni baser. De fire nye stedene er i det nordlige og vestlige Filippinene, med to steder i Cagayan, ett i Isabela og ett i Palawan.

Kina gjør krav på nesten hele Sør-Kinahavet, inkludert farvann og øyer nær naboenes kystlinjer. Det har gjentatte ganger avvist en internasjonal dom fra 2016 som ugyldiggjorde deres såkalte ni-streks-linje.

Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt