2024 har vært markert av en rekke viktige geopolitiske hendelser som kommer til å prege utviklingen i internasjonale relasjoner i flere år som kommer. Men 2025 seiler opp til å bli enda mer definerende.
Den viktigste geopolitiske hendelsen i 2024 for oss i Norge er at Donald Trump nok en gang ble valgt til USAs president. Hans retur til Det hvite hus markerer på mange måter et viktig skillepunkt i amerikansk politikk. Amerikanerne har fått nok av wokeisme, kanseleringskultur, åpne grenser og sikkerhetspolitiske freeridere. For å vinne tilbake tilliten til den amerikanske befolkningen har ikke Demokratene noe annet valg enn å ta hensyn til denne utviklingen. Trumps politiske comeback markerer derfor en reorientering av sentrum i amerikansk politikk mot høyre, som sannsynligvis vil være med oss i all uoverskuelig fremtid.
Den sikkerhetspolitiske utviklingen i Midtøsten, spesielt fallet til Assad-regimet, men også desimeringen av Hamas og Hizbollah, er også av stor betydning for oss i Norge. Gitt Midtøstens geografiske nærhet til Europa, slipper vi ikke unna – om vi vil eller ikke. Utviklingen har intet vært noe annet enn et geopolitisk jordskjelv, med potensielt store konsekvenser langt utover regionen. Israel står i en sterkere posisjon enn noen sinne vis-à-vis sine hovedfiender, mens den Iran-ledede «motstandsaksen» har gått på enorme nederlag. Men mens den sjia-islamistiske aksen blir svakere, har den sunni-islamistiske utgaven fått mye vind i seilende, med fortsatt svært usikre konsekvenser for geopolitikken i Midtøsten og utover i tiden fremover.
Ellers er det verdt å nevne utviklingen i Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina, hvor den russiske krigsmaskinen fortsetter å presse på. På tross av enorme tap av både menneskeliv og militært utstyr, tvinger russerne seg frem sakte med sikkert. Man skal være forsiktig med å spå utfallet av en krig med så mange variabler, men 2024 har utvilsomt verdt et år hvor Russland har gjort viktige fremrykninger på slagmarken. Putin har nok derfor fått økt selvtillit med tanke på utviklingen i krigen fremover og styrken av hånden sin i potensielle fremtidige fredsforhandlinger.
Hva kan vi forvente i 2025?
Det er et håpløst ærend å spå fremtiden i geopolitikken, selv på veldig kort sikt. Det er det bare spåkoner og Nostradamus som kan. Men det er likevel mulig å identifisere noen trender og gjøre noen observasjoner om den utviklingen i global geopolitikk i året som kommer, og komme med noen generelle bemerkninger.
Les også: Geopolitika fyller et halvt år: Et blikk på vår reise så langt
Med Trump tilbake i førersetet i Det hvite hus, kan vi forvente oss en opptrapping av den amerikanske handelskrigen med Kina, som sannsynligvis vil spre seg til flere økonomiske sektorer. Idet USA gjør en organisert topp-ned innsats for å koble den amerikanske økonomien fra kinesiske-dominerte forsyningskjeder i flere og flere sektorer, vi vil sannsynligvis også se en akselerering av trenden med en splittelse i den globale økonomien, mellom en USA-ledet og en Kina-ledet del.
Selv om vi fortsatt er i babystadiet av denne utviklingen, er det grunn til å tro at Trump aggressivt vil forfølge en slik politikk fra dag én av sitt andre presidentskap. 2025 kan derfor i retrospekt stå igjen som året da begynnelsen på slutten på den globaliserte økonomien – slik vi kjenner den i dag – fant sted. Selv om dette vil ta tid, vil en slik utvikling på sikt få enorme økonomiske konsekvenser for Norge. Enn så lenge klarer Oslo å ri på begge hester, men står en i spagat som sannsynligvis kommer til å bli mer og mer uholdbar med tiden. Det er nemlig ikke usannsynlig at USAs sterke mann (eller hans etterfølger) lenger frem i tid vil tvinge frem et valg: «Enten er du med oss, eller så er du mot oss.» Det er nok derfor lurt for våre beslutningstagere å begynne å forberede seg på et slikt scenario allerede i 2025.
Videre vil Trumps krav om betraktelige økte investeringer i europeisk forsvar tvinge frem vanskelige prioriteringer for våre naboland. De europeiske landene – med oljerike Norge som det store unntaket – har ikke lenger råd til å opprettholde sine generøse velferdsstater samtidig som de må gjøre store investeringer i forsvar. I takt med at det tvinges frem investeringer i forsvar og kutt i sosiale utgifter, sås frøene for en periode med økt politisk ustabilitet og mer sosial uro i våre europeiske naboland. Dette er en prosess som kommer til å ta tid, men 2025 kan i retrospekt markere begynnelsen på en ny æra av politisk ustabilitet på det europeiske kontinentet.
Til slutt gjenstår én billion-dollar-spørsmålet: Hva skjer med krigen i Ukraina? Med to sterke alfamenn på hver side av forhandlingsbordet, Trump og Putin, som ikke liker å gi i dørene eller miste ansikt, kan det virke som at håpet om en nærliggende fredsavtale er malplassert. Putin skal allerede ha blankt avvist Trumps fredsforslag uten å komme med et motforslag, som Trump sannsynligvis ikke synes noe særlig om. Og hvis det er én ting Trump ikke liker, så er det å miste ansikt. Kan en amerikansk opptrapping ligge i kortene?
Vår reise så langt
2024 markerer også året da Geopolitika ble stiftet og det har vært et år med både oppturer og nedturer siden lanseringen 1. mars. Mens vi har gjort stor fremgang og ligger betraktelig foran skjemaet i noen områder, ligger vi dessverre også bak der vi skulle ønske i andre.
Les også: Norge ved et veiskille: Fra idealisme til realpolitikk
Med tanke på førstnevnte har vi rekordtid blitt en respektert del av norsk presse, da jeg ble tatt opp som medlem av Norsk Redaktørforening 1. oktober i år, etter kun 7 måneders drift. Uten å vite noe med sikkerhet, kan dette være norgesrekord for en nyoppstartet nettavis uten en større etablert medieinstitusjon bak seg. Opptaket vitner uansett om at vårt innhold er av høy kvalitet og at vi har levert et helhetlig produkt i henhold til de høyeste presseetiske standarder på rekordtid. Dette er noe vi er veldig stolte av og tar med oss videre.
Videre, etter kun ca. 3,5 måneders drift, inngikk vi et strategisk partnerskap med Frankrikes ledende publikasjon geopolitikk sett fra et realpolitisk perspektiv, kjent som Revue Conflits. Partnerskapet har virkelig båret frukter og gitt vårt innhold et stort løft, men ikke bare for oss. Siden partnerskapet ble inngått er «Geopolitika» blant de mest publiserte forfatterne på Revue Conflits, med nesten 25 publiserte tekster så langt. Dette er noe vi er veldig stolte av og et bevis på at vårt innhold både uten og bak mur står i henhold til de aller høyeste internasjonale standarder.
Ved siden av vårt partnerskap med Revue Conflits, har vi også inngått innholdsdelingspartnerskap med den Sentral-Asia-, Øst-Europa- og Kaukasus-orienterte publikasjonen Emerging Europe. Dette har gitt oss en nisje å fylle i det norske medielandskapet og absolutt styrket vårt redaksjonelle innhold. I løpet av året har vi også tilknyttet oss flere svært kapable skribenter, som har, og vil å fortsette å levere høykvalitetsinnhold i tiden fremover.
Veien fremover
Men selv om vi er svært stolte av det vi har fått til med svært begrensede ressurser så langt, ligger vi dessverre et godt stykke bak der vi ønsker å være med tanke på lesertall og antall abonnenter, men håper likevel på at dette løsner i 2025. Det er naturlig å være skeptisk til nykommere og det forstår vi godt, men vi håper og tror at flere folk som er interessert i global geopolitikk vil få øynene opp for oss i året som kommer.
All sunn fornuft tilsier at den negative utviklingen vi har sett i internasjonal politikk over de siste årene bare kommer til å bli verre. Og da er det viktig å ha en publikasjon som belyser forholdene gjennom et realpolitisk prisme, slik at vårt samfunn står bedre skikket til å møte morgendagens utfordringer. Vårt mål er å være en «folkeopplysningsplattform» om global geopolitikk for å best mulig forberede vårt samfunn på hva som er i vente.
Les også: Nyklassisk økonomi: Veikartet som sviktet
Dette lar seg ikke gjøre gjennom tabloidsjournalistikken og den politiske korrektheten som preger de etablerte mediene. Det gjør folk apatiske og nærmest likegyldige overfor den urovekkende globale geopolitiske utviklingen vi opplever. Det gjøres heller ikke gjennom den sensasjonsdrevne journalistikken som preger mange alternative medier. Det gjør kun folk blinde av raseri og frontene enda steilere. For å forstå komplekse geopolitiske forhold kreves en metodisk og grundig analyse som fører til logiske og overbevisende konklusjoner. Dette må gjøres gjennom overbevisende deduktive prosesser uten frykt for hvilke ubehagelige eller politisk ukorrekte svar analysen måtte gi.
Men vi kan ikke nå dette målet uten nok interesse for produktet vårt: Det vil si en større leserskare og en tilstrekkelig abonnentmasse. Vi ber derfor alle som har troen på prosjektet og som er oss innom regelmessig, men som ennå ikke har tegnet abonnement, om å gjøre det nå. Vår fremtid er bokstavelig talt avhengig av det. Det finnes også en rekke andre måter å støtte oss for den som ønsker det.
På under ett år har vi blitt Norges ledende geopolitiske avis, med innhold av svært høy kvalitet – både uten og bak betalingsmur. Vi håper flere har lagt merke til oss, og at dere vil bidra til å ta oss til neste nivå. Målet for neste år er å komme enda nærmere en bærekraftig økonomisk modell. Med tanke på alt vi har oppnådd på så kort tid, er vi overbevist om at vi er på rett vei, selv om vi ikke er der helt ennå.
Med dette ønsker vi alle våre lesere et riktig godt nyttår! La oss håpe på det beste, samtidig som vi forbereder oss på det verste.