EU-karbonkvoter passerer 70 euro per tonn, drevet av stigende gasspriser, mens britiske kvotepriser faller.
Prisen på EU-kvoter (EUA) har nådd en ny milepæl og krysset 70,25 euro per tonn CO2, mye takket være økende gasspriser i Europa. Denne prisøkningen viser en økende sammenheng mellom kvoteprisene og gassmarkedet, der høyere gasspriser har styrket verdien på utslippstillatelser. Dette melder Energy News.
I tillegg har den nylige volatiliteten i finansmarkedene, som delvis skyldes en oppgang i aksjemarkedene, bidratt til å drive opp gassprisene, og dermed også kvoteprisene.
EUs kvotesystem for klimagassutslipp (EU ETS) er verdens største marked for handel med utslippstillatelser. Kvoter for karbonutslipp tildeles først i henhold til EUs retningslinjer for maksimal mengde klimagasser som kan slippes ut. Deretter auksjoneres og handles disse kvotene på markedet.
Markedet viser nå en sterkere avhengighet av gassprisene, noe som reflekteres i en korrelasjon på 0,81 mellom EUA-priser og TTF-kontrakter for neste måned, sammenlignet med 0,29 måneden før. Title Transfer Facility (TTF) er et virtuelt handelsområde for naturgass i Nederland og representerer det mest likvide markedet for gass på kontinental-Europa.
Les også: Aserbajdsjan vurderer gassleveranse via Ukraina
Mange aktører forventer at denne trenden vil fortsette, særlig på grunn av usikkerhet rundt geopolitikk som kan påvirke gassforsyningen. Selv om prisene stiger, mener noen tradere at EUA-ene er overpriset, og at en mer realistisk pris vil ligge rundt 60 euro per tonn CO2. Noe som tyder på en mulig korreksjon, ifølge gasstradere.
Dette er basert på lavere utslipp fra europeiske energiselskaper, delvis på grunn av redusert produksjon, noe som demper etterspørselen etter kvoter. Samtidig opprettholder faktorer som færre ukentlige auksjoner og fraværet av nye REPowerEU-tildelinger en sterk etterspørsel.
På den andre siden av kanalen fortsetter britiske kvoter (UKA) å falle i verdi, nå til 37,50 pund per tonn CO2, ned fra 38,82 pund forrige uke. Dette prisfallet skjer til tross for økt markedskapasitet, drevet av fallende strømpriser og økt etterspørsel fra datasentre.
Selv om det forventes en økning i britisk strømforbruk med 2 % i andre halvdel av 2024, har dette foreløpig ikke påvirket UKA-prisene nevneverdig.
Det europeiske karbonmarkedet er fortsatt nært knyttet til utviklingen i gassmarkedet, med EUA-priser som er særlig følsomme for svingninger i gasspriser. Samtidig opplever UKA-er et vedvarende press nedover, til tross for økt omsetning, noe som tydeliggjør forskjellene mellom det europeiske og britiske karbonmarkedet.
Russlands gassindustri vil aldri komme seg etter krigen i Ukraina