19. desember, 2024

Handelskrig på menyen: Kina etterforsker EU-svinekjøtt

Share

Kinas nye granskning av EU-importert svinekjøtt kaster lys over påståtte urettferdige handelspraksiser og subsidier innenfor EU. Dette kommer i kjølvannet av økte tollsatser på kinesiske elbiler.

Kina har igangsatt en granskning for å undersøke dumping av visse svineprodukter fra EU. Beskyldninger om overkapasitet og subsidier har blitt fremmet, noe som speiler nylige anklager fra vestlige ledere. Dette skjer etter at EU sist uke hevet tollen på kinesiske elbiler med opptil 38 prosent, skriver South China Morning Post.

Granskningen, som ble annonsert av Kinas handelsdepartement, dekker dumping fra 1. januar til 31. desember i fjor og vurdering av industriell skade over fire år. Ifølge offisielle tolldata var Spania i 2023 Kinas største kilde til svineprodukter, med forsendelser verdt over 1,5 milliarder amerikanske dollar. Nederland, Danmark og Frankrike var også blant de største eksportørene.

Etterforskningen skal etter planen ikke vare mer enn ett år, men kan forlenges med ytterligere seks måneder. Den ble iverksatt etter en formell forespørsel fra China Animal Agriculture Association, som representerer den innenlandske svineproduksjonen.

– Etter å ha mottatt søknaden, gjennomgikk byrået dette i henhold til relevante kinesiske lover og regler og i overensstemmelse med reglene i Verdens handelsorganisasjon, sa en talsperson for det kinesiske handelsdepartementet.

Les også: Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør

Kina er verdens største forbruker av svinekjøtt, hvor omtrent 700 millioner griser konsumeres årlig. I 2023 nådde Kinas innenlandske produksjon av svinekjøtt 57,94 millioner tonn, og landet importerte 1,55 millioner tonn.

EU er Kinas største leverandør av svineprodukter, og står for omtrent 54 prosent av de totale importene fra 2020 til 2023. «På grunn av at EU har dumpet svinekjøtt og -produkter til lave priser i Kina de siste årene, har dette negativt påvirket Kinas svineindustri, relaterte oppdrettsindustrier og interessene til bønder,» heter det i klagen.

I tillegg til beskyldningene om dumping, har EU-støttede eksporter av svinekjøtt til Kina økt på grunn av forbruksvaner i unionen, som for eksempel en tendens til ikke å spise svinemat, kombinert med massive subsidier.

Dette tiltaket fra Beijing ser ut til å være en direkte respons ikke bare på handel, men også på politiske spenninger knyttet til nylige tollsatsøkninger på kinesiske elbiler i EU.

Beijings lange arm: Hvordan Kina former EU innenfra 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt