11. mai, 2024

Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør 🔒

Share

I andre del av Geopolitikas intervjuserie om Kinas globale geopolitiske strategi, belyses Kinas forhold til Europa og det globale sør, sett i konteksten av Beijing stormaktskonkurranse med Washington.

Intervjuobjekt er finske Dr. Sari Arho Havrén. Hun er basert i Brussel og er en forsker tilknyttet den prestisjetunge britiske tenketanken RUSI, samt gjesteforsker ved Universitetet i Helsinki. Hun spesialiserer seg på Kinas utenriksrelasjoner, Kinas fremtidsutsikter, og stormaktskonkurranse.

Havrén er sertifisert futurist, og siden 2020 har hun i sin rolle som rådgiver for strategi og fremtidsutsikter ved Finlands faste representasjon til EU ledet arbeidet for fremtidsutsikter i Europa under Business Finland, med spesialisering innen geopolitisk fremtidsutsikt. Hun har tidligere bodd i Fastlands-Kina og Hongkong i tilsammen 15 år, hvor hun arbeidet i privat og offentlig sektor, inkludert i kinesiske organisasjoner.

Dr. Arho Havrén har en doktorgrad i generell historie og internasjonale relasjoner. I sin ekspertrolle på kinesiske anliggende var hun tidligere tilknyttet George G Marshall European Center for Security Studies som adjunktprofessor, og ved Mercator Institute for China Studies (MERICS) som en europeisk Kina-politikk og Kina Futures Fellow.

Første del av intervjuet – om Kinas globale geopolitiske ambisjoner analysert gjennom et historisk perspektiv – kan leses her:

I denne delen belyser Havrén Beijings taktikk og mål i Europa og det globale sør, og hvordan disse kan påvirke den bredere geopolitiske balansen med USA og fremtiden til det internasjonale systemet. Havréns dypdykk gir verdifull innsikt i den komplekse veven av økonomi, teknologi og internasjonal politikk som preger global interaksjon i vår tid.

– Gitt din omfattende erfaring med Kinas utenrikspolitiske forhold, hvordan vurderer du de nåværende og fremtidige dynamikkene mellom Kina, USA og EU? Hva er de kritiske faktorene som driver disse relasjonene fremover?

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Fremtiden til europeisk sikkerhet: Litauens erfaring med Kinas hybride taktikker 🔒

Les mer

Siste nytt