Etter pandemien åpner Shanghai dørene for internasjonale besøkende med enklere visumregler, men byens arbeidsmarked tiltrekker seg ikke lenger utlendinger som før.
Shanghai tiltrekker seg igjen utenlandske besøkende etter å ha lettet på visumet, men mange velger ikke å bli for å arbeide slik de tidligere gjorde. Turister fra en rekke land har begynt å fylle byens gater og turistattraksjoner de siste månedene, tiltrukket av Kinas mindre strenge visumregler i håp om å stimulere økonomien, skriver South China Morning Post.
Imidlertid velger færre utlendinger å slå seg ned for å arbeide i Shanghai. En følelse av usikkerhet og mangel på jobbmuligheter gjør at mange kvier seg for å bosette seg på lang sikt, selv om Shanghai prøver hardt å opprettholde sitt rykte som en åpen og inkluderende internasjonal by. Dette ryktet stammer helt fra 1800-tallet, etter den første opiumskrigen.
For å friste utenlandske besøkende tilbake, introduserte den kinesiske regjeringen i desember visumfrie opphold på opptil 15 dager for reisende fra land som Frankrike, Tyskland og flere andre europeiske land, og utvidet dette til seks nye land i mars. Andre lettelser inkluderer en politikk som trådte i kraft i midten av mai, som tillater alle utenlandske turister som reiser i grupper å komme inn i Kina uten visum gjennom Shanghai og 12 andre cruisehavner i landet for opphold på opptil 15 dager.
Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia
Turiststeder som Yuyuan-hagen i sentrale Shanghai og den gamle byen Zhujiajiao på byens utkant har vært fulle av turistgrupper fra utlandet de siste ukene. I løpet av de første fire månedene i år mottok Shanghai over 1,23 millioner utenlandske besøkende som tilbrakte minst én natt i byen, en økning på 250 prosent sammenlignet med året før.
Selv om Shanghai nå mottar flere flyvninger fra utlandet, har få av de som forlot byen under pandemien kommet tilbake for å ta opp langtidskontrakter. Flere utlendinger, inkludert en brite som har bodd i Shanghai i over ett tiår, vurderer nå å forlate byen på grunn av minkende jobbmuligheter, spesielt innen utdanning, ettersom fødselsraten i Kina faller og internasjonale skoler har blitt stengt de siste årene.
Situasjonen i dagens økonomi gjør det vanskelig for utlendinger å etablere virksomhet i Shanghai, ettersom innbyggerne foretrekker å spise nærmere hjemmet og passe på utgiftene sine, ifølge en italiensk medeier av en restaurant på The Bund. Dessuten har kinesiske myndigheter lovet å tilby et likt konkurransegrunnlag for utenlandske investorer, og det har vært en nylig forskyvning for å gjøre tjenester mer tilgjengelig for utlendinger.
Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒