20. juli, 2025

Russiske storbanker vurderer krisehjelp – frykter flere misligholdte lån og gjeldsproblemer

Share

Flere av Russlands største banker vurderer å be sentralbanken om støtte etter kraftig økning i dårlige lån.

Minst tre av Russlands største banker forbereder seg nå på å be sentralbanken om krisehjelp dersom misligholdet blant lånekunder øker ytterligere i året som kommer.

Det melder The Moscow Times, som viser til Bloomberg – basert på tidligere tjenestemenn og interne bankdokumenter de har fått innsyn i.

Frykt for svakere bankbøker

Ifølge kilder har diskusjonene blitt «mer akutte i hele banksektoren» som følge av økende mengder dårlige lån. Det skaper frykt for at bankenes regnskaper kan være svakere enn det som er offentlig kjent.

Tall skjules – mislighold øker

Tall fra Russlands sentralbank viser at 10,5 prosent av husholdningslån og 4 prosent av bedriftslån var misligholdt i første kvartal 2025.

Selv om dette fortsatt antyder en viss robusthet i sektoren, advarer flere banktopper om at andelen kan stige. VTB Bank rapporterte at 5 prosent av deres privatkunder hadde misligholdt lån i mai. Banken forventer at tallet kan nå 6–7 prosent innen 2026 – rett under nivåene fra bankkrisen i 2014–2016.

Bakgrunn: bankkriser siden 2008

Krisehjelp til banker – ofte omtalt som «bailouts» – ble et omstridt begrep etter finanskrisen i 2008. Da kollapsen i det amerikanske boligmarkedet utløste en global bankkrise, måtte regjeringer i flere vestlige land bruke milliarder av dollar i offentlige midler for å redde store finansinstitusjoner fra konkurs.

Spesielt i USA og Europa skapte dette omfattende folkelig misnøye. Mange mente det var urettferdig at banker som hadde tatt høy risiko og bidratt til krisen, ble reddet av staten – mens vanlige folk mistet jobb, bolig og sparepenger. Kritikken førte til en politisk og økonomisk debatt som fortsatt preger synet på bankregulering og økonomisk rettferdighet.

Les også: Russlands sentralbank utsetter innføringen av digital rubel

I Russland ble det også etablert støtteordninger for banker etter 2014, da sanksjoner og økonomisk stagnasjon rammet banksektoren. Nå ser det ut til at lignende tiltak vurderes på nytt – med referanse til den såkalte «Banksektorkonsolideringsfondet» fra 2017, som tidligere ble brukt til å redde tre store private banker.

Behovet for nye redningspakker i Russland kan bli politisk kontroversielt, særlig hvis det viser seg at banker skjuler tap eller får fordeler i et system med begrenset åpenhet.

Gjenoppliver gammelt redningsverktøy

Ifølge Bloomberg vurderer bankene nå å ta i bruk sentralbankens tidligere redningspakke, Konsolideringsfondet for banksektoren, som ble brukt i 2017 for å redde tre store private banker.

Ettersom russiske myndigheter har klassifisert sentrale finansielle data, er det ifølge en kilde fortsatt få tegn til akutt krise. Samtidig skal sentralbanken ha oppmuntret banker til å restrukturere lån fremfor å registrere dem som misligholdt – noe som kan skjule omfanget av problemene.

Den russiske sentralbanken: – Systemet er stabilt

Sentralbanksjef Elvira Nabiullina hevder det russiske finanssystemet fortsatt er stabilt og godt kapitalisert. Sentralbanken har ikke kommentert saken overfor Bloomberg.

Rapporten nevner ikke hvilke banker som er involvert i samtalene, men opplyser at minst tre banker med systemkritisk status vurderer å be om hjelp.

Russland inkluderer sølv som strategisk reserve i sitt statsfond for første gang

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt