8. desember, 2024

Russland inkluderer sølv som strategisk reserve i sitt statsfond for første gang

Share

Russland ser ut til å endre sin strategi for edle metaller, med sølv som en mulig ny ressurs i landets voksende statsfond.

Ifølge en rapport fra Interfax, sitert av Bloomberg, inneholder Russlands utkast til statsbudsjett planer om å styrke beholdningen av edle metaller de kommende årene. Dette inkluderer gull, platina, palladium og for første gang, sølv. Dette melder flere medier, blant annet Jerusalem Post.

Inkluderingen av sølv markerer en ny retning for Russlands investeringsstrategi. Mens sentralbanker, spesielt Russlands, har satt rekorder i gullkjøp etter internasjonale sanksjoner, har sølv stort sett vært utenfor fokus. Denne utviklingen kan tyde på at sølvs rolle i landets finansielle strategi er i ferd med å endre seg.

En ny fase i edle metallers oppkjøp

Russlands tiltak er en del av landets svar på økonomiske sanksjoner som har isolert landet fra det globale banksystemet SWIFT. Som en respons har Russland fokusert på å diversifisere sine reserver med likvide eiendeler som gull. Den nye budsjettplanen, som inkluderer sølv, er bemerkelsesverdig, da det er første gang en sentralbank eksplisitt har inkludert sølv i sine kjøpsplaner under det nåværende markedet for edle metaller.

Detaljer om hvor mye sølv Russland planlegger å kjøpe er foreløpig uklare, men bare kunngjøringen i seg selv signaliserer et mulig skifte i den globale oppfatningen av sølv som en strategisk ressurs.

Kan sølv følge gulls vei?

Denne utviklingen reiser spørsmål om hvorvidt sentralbanker og regjeringer begynner å revurdere sølvs plass i sine reserver. Gull har blitt et trygt tilfluktssted for investeringer, særlig i tider med økonomisk usikkerhet. Kan sølv følge en lignende utvikling?

Les også: Russlands sentralbank satser på digital rubel innen juli 2025

Til tross for sin status som edelt metall, har sølv tradisjonelt blitt sett på som en industriell råvare på grunn av dets omfattende bruk i produksjon, spesielt innenfor grønn energi. Økt global interesse for grønn teknologi kan imidlertid gjøre sølv mer attraktivt som en finansiell ressurs.

Tidsramme og geopolitisk kontekst

Tidspunktet for Russlands potensielle sølvkjøp er også interessant. President Vladimir Putin har nylig antydet en mulig innstramming av eksport av kritiske mineraler, noe som understreker landets fokus på å kontrollere viktige ressurser.

Sølvprisen hittil i 2024. Sølv har styrket seg med +47% bare i år. Grafen viser kursen målt i dollar per troy ounce.

Nyheten kommer også i forkant av det kommende BRICS-møtet i oktober, hvor medlemmene har diskutert alternative finansielle systemer utenfor de vestlige modellene.

Om dette vil føre til at Russland eller andre nasjoner begynner å akkumulere sølv gjenstår å se, men tiltaket kan signalisere en endring i holdningen til sølv i global finans.

Mulige markedsimplikasjoner

Selv om de umiddelbare effektene på sølvmarkedet kan være begrensede, kan de langsiktige konsekvensene av denne kunngjøringen være betydelige. Dersom Russlands beslutning om å inkludere sølv i sine reserver blir en bredere trend blant regjeringer, kan det ha en stor innvirkning på etterspørselen og prisene i årene som kommer.

Sølvs rolle som et verktøy for nasjoner som søker å navigere økonomiske utfordringer kan dermed være i endring.

Napoleon reddet fransk økonomi fra hyperinflasjon med en gullstandard 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt