23. mai, 2025

India anklages for å ha kastet Rohingya-flyktninger i havet

Share

Fisker i Myanmar sier han så et indisk marinefartøy tvinge flyktninger over bord. FN krever stans i deportasjonene.

Minst 40 Rohingya-flyktninger skal ha blitt deportert fra India og kastet i havet utenfor sørkysten av Myanmar mellom 6. og 9. mai, melder The Straits Times etter å ha snakket med vitner, flyktninger og eksperter.

– Det var nesten klokken ett om natten. Jeg så et skip slippe mange mennesker i sjøen, og jeg hørte at de ropte, sier fiskeren Nye Nge Soe fra Tanintharyi-regionen i Myanmar.

– Det var eldre og kvinner blant dem, og mange kunne ikke svømme. Folk fra landsbyen kastet ut et tau og hjalp dem inn til land, forteller han.

Da solen sto opp, skjønte landsbyboerne at det var Rohingya-flyktninger – en muslimsk minoritet som har flyktet fra forfølgelse i Myanmar siden 2017.

Les også: Myanmar: Fra borgerkrig til narkostat? 🔒

FN reagerer kraftig

FN kaller handlingene «uhyrlige» og et «angrep på menneskeverdet». Organisasjonen har startet etterforskning og krever at India stopper deportasjoner som bryter med prinsippet om ikke å sende folk tilbake til fare (non-refoulement).

Ifølge Myanmar-myndigheter og lokale kilder kom flyktningene fra India. En liste på 40 navn ble delt med The Straits Times. 37 av navnene stemmer med dokumentasjon sendt til Indias høyesterett av pårørende som forsøkte å stanse deportasjonene.

– Disse menneskene ble kastet av det indiske sikkerhetsapparatet på en øy midt på natten, sier en flyktning i et lydopptak av en samtale med slektninger i India.

– Jeg vil heller dø enn å dra tilbake

Halvparten av de rundt 40 000 Rohingyaene i India er registrert hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Likevel rapporteres det om økende trakassering fra politiet, særlig i BJP-styrte områder.

– Siden februar har flyktninger blitt stanset og ransaket. Noen er blitt slått og kalt «inntrengere», sier Priyali Sur fra hjelpeorganisasjonen Azadi Project.

– Min bror fortalte at de ba om å bli sendt hvor som helst, bare ikke tilbake til Myanmar. Men de ble kastet dit likevel, sier en 25 år gammel mann fra Delhi, som mistet familien sin i aksjonen.

Deportasjonene sammenfalt med en kampanje fra Indias innenriksdepartement om å «verifisere» alle som mistenkes for å være ulovlige innvandrere fra Bangladesh eller Myanmar.

– India har sendt oss tilbake til et krigsområde vi flyktet fra. Det er umenneskelig, sier Aung Kyaw Moe, viseminister i Myanmars eksilregjering NUG.

Politisk gevinst i valgkamp

Indias regjering har ikke svart på henvendelser fra avisen. Lokale myndigheter i delstaten Assam innrømmer likevel at ytterligere 50 Rohingya og 118 bangladeshere ble sendt over grensa til Bangladesh til fots i samme periode – uten rettslig behandling.

– BJP bruker dette som en valgstrategi for å vise at de kaster ut uønskede utlendinger, sier analytiker Angshuman Choudhury.

I delstaten Jammu frykter nå flyktninger flere razziaer. En kvinne som nylig mistet hele sin nærmeste familie i deportasjonen, sier:

– Jeg vet ikke om de er døde eller i live. Jeg orker ikke mer. Hvis ingen vil ha oss – ikke Myanmar, ikke Bangladesh, ikke India – hvor skal jeg da dra?

Krigen i Myanmar: Militærjuntaen går mot nederlag 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt