18. desember, 2024

Kinas ledere skjerper sikkerhetstiltak i møte med sosial uro

Share

En rekke voldelige angrep og økende økonomisk misnøye skaper uro blant kinesiske myndigheter. For å dempe spenningene har landets ledere innført strengere sikkerhetstiltak og skjerpet kontrollen over informasjonsflyten.

Kina har de siste ukene opplevd flere dødelige angrep, inkludert massedrap og bilangrep, noe som har ført til bekymring blant både myndigheter og innbyggere. Angrepene antas å være knyttet til økonomisk misnøye, med økende protester over problemer som fallende eiendomsverdier, forsinkede byggeprosjekter og ubetalte lønninger, skriver Wall Street Journal.

Myndighetenes svar har vært å skjerpe sikkerhetstiltakene og overvåkningen. Paramilitære styrker har blitt utplassert ved flere skoler i Beijing og andre byer etter at enkelte angrep har rettet seg mot studenter. Samtidig har sensuren på internett blitt strammere for å fjerne kritiske innlegg om landets økonomiske situasjon.

Strengere sosial kontroll

Partiets sikkerhetssjef har beordret landsomfattende tiltak for å «løse konflikter på grasrotnivå» og hindre eskalering. Kinas øverste påtalemyndighet har også bedt om bedre beskyttelse av rettighetene til lavtlønnede arbeidere, nyutdannede og andre utsatte grupper for å «unngå ekstreme hendelser».

Les også: Vann som våpen: Kinas «økodominans»-strategi i Himalaya 🔒

Tiltakene for å dempe misnøyen inkluderer også skjerpet overvåkning av personer som har opplevd økonomiske og personlige kriser.

Kontroll over informasjonsflyt

Myndighetene har samtidig slått ned på økonomiske kommentarer som kan svekke tilliten til regimet. To kjente økonomer fikk nylig sine kontoer på sosiale medier stengt etter å ha ytret seg kritisk om den økonomiske utviklingen.

Professor Christian Göbel ved Universitetet i Wien forklarer at Kinas Kommunistparti står overfor store utfordringer:

– Hvis partiet ikke klarer å beskytte folket og sikre økonomisk vekst, truer det legitimiteten deres.

Med økende økonomiske problemer og sosiale spenninger ser Kinas myndigheter ut til å balansere på en knivsegg mellom streng sosial kontroll og risikoen for folkelig motstand.

Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt