19. oktober, 2024

Filippinene: Visepresident Sara Duterte til angrep på president Marcos

Share

Et politisk jordskjelv rystet Filippinene da visepresident Duterte ga en nådeløs vurdering av presidentens ledelse og beskyldte ham for landets problemer.

Visepresident Sara Duterte rettet skarp kritikk mot president Ferdinand Marcos Jr. under en pressekonferanse fredag 18. oktober. Pressekonferansen, som Duterte kalte «Dra meg til helvete», var preget av sterke uttalelser om hvorfor hun mener Marcos har ført Filippinene «på vei mot helvete.», skriver PhilStar.

Under den to timer lange pressekonferansen anklaget Duterte Marcos for å ha provosert henne til å snakke om deres brudd, etter at han i et intervju forrige uke sa at han følte seg «lurt» til å tro at de fortsatt var venner.

– Det er ikke min skyld at vi er på denne veien til helvete. Det er ikke min skyld at han ikke har kompetansen til å lede, sa Duterte og kritiserte presidentens manglende tiltak mot inflasjon og matsikkerhet.

Duterte brukte store deler av pressekonferansen til å beskrive sin tidligere valgpartner som en inkompetent leder, og hun hevdet at hun allerede under valgkampen i 2022 merket at Marcos ikke var egnet til presidentvervet på grunn av manglende politisk plattform.

– Jeg husker ikke at han noen gang snakket om konkrete planer for landet. Han nevnte aldri hva han skulle gjøre med matsikkerheten eller inflasjonen, sa Duterte.

Hun fortsatte med å forklare at hun ofte ignorerte Marcos’ taler under valgkampen.

Les også: Marcos sier nei til flere amerikanske baser på filippinsk jord

– Jeg beklager, men når jeg satt der, lyttet jeg ikke. Alt jeg hørte var: ‘Sammen skal vi reise oss igjen,’ sa Duterte.

Hun la til at slagordet «Sammen skal vi reise oss igjen» ikke var tilstrekkelig når mange har blitt hengende etter.

Når Duterte ble spurt om å gi Marcos en vurdering på en skala fra én til ti, ga hun ham en ener.

– Jeg anerkjenner ikke Marcos som president, og han vet heller ikke hvordan han skal være en, sa hun.

Presidentens kontor har foreløpig ikke svart på kritikken. Presidentens kommunikasjonssekretær, Cesar Chavez, kommenterte kun: «Ingen uttalelse fra presidentens kontor. Takk.»

Duterte delte også detaljer om hvordan deres uenighet vokste, lenge før hun trakk seg som utdanningsminister.  Etter flere måneder med åpent ordskifte med Marcos’ allierte i Kongressen, gjentok Duterte også sin påstand om at administrasjonen konspirerer mot henne sammen med opposisjonen. Hun hevdet at Marcos’ allierte i Representantenes hus planlegger å reise en riksrettssak mot henne basert på granskning av hennes bruk av fortrolige midler.

– Si til ham at han ikke skal nevne navnet mitt, for hvis han gjør det, vil det føre til enda en ‘dra meg til helvete’-pressekonferanse, advarte Duterte.

Hun avsluttet pressekonferansen med å si at «dra meg til helvete» nå vil være hennes kontors nye slagord.

Filippinenes geopolitikk: Kinas økte press og USAs rolle🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt