18. oktober, 2024

Kasakhstan avstår fra BRICS-medlemskap: – En forsiktig tilnærming

Share

Til tross for flere invitasjoner om å slutte seg til BRICS, velger Kasakhstan en avventende holdning.

Kasakhstan vil foreløpig ikke sende inn søknad om medlemskap i BRICS, og det vil heller ikke være aktuelt i overskuelig fremtid. Dette uttalte Berik Uali, talsmann for president Kassym-Jomart Tokajev, i et intervju med Tengrinews 16. oktober, sitert av Astana Times.

– Presidenten har mottatt invitasjoner om Kasakhstans inntreden i BRICS. Vårt land er tross alt anerkjent som et ansvarlig og autoritativt medlem av det internasjonale samfunnet, sa Uali.

Han understreket at forslagene ble nøye vurdert av president Tokajev og de relevante kasakhiske myndighetene for å forsikre at de er i tråd med Kasakhstans nasjonale interesser.

Ser på BRICS med interesse

Uali påpekte at Kasakhstan følger BRICS’ utvikling med stor interesse og støtter grunnleggernes oppfordring til å «jobbe for en rettferdig og demokratisk verdensorden, fri fra stormakters hegemoni.»

Les også: BRICS utvider sin innflytelse og tiltrekningskraft

President Tokajev har gjentatte ganger understreket viktigheten av FN som den universelle og ukontroversielle organisasjonen for å løse dagens internasjonale utfordringer. Ifølge Tokajev må FN-pakten være grunnlaget for Folkeretten, og ingen land har rett til å krenke prinsippene nedfelt i dette dokumentet.

– FN-pakten må være bærebjelken i Folkeretten. Ingen land kan tillates å krenke de prinsippene som ligger i denne grunnleggende avtalen, understreket Tokayev.

Presidenten har også tatt til orde for reformer i FNs sikkerhetsråd, der han mener at en bred konsultasjon mellom medlemmene må ligge til grunn, og at mellomstore makters interesser må ivaretas.

Tokajev planlegger å delta på et utvidet BRICS-toppmøte i Kazan 24. oktober i et såkalt «outreach»-format, der Kasakhstan vil få anledning til å delta uten å være et formelt medlem.

BRICS styrkes i forkant av neste toppmøte

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt