14. oktober, 2024

USA sender avansert rakettforsvarssystem til Israel

Share

USA har sendt et THAAD-batteri og militært personell til Israel for å styrke landets luftforsvar etter angrep fra Iran.

Dette kommer frem i en pressemelding fra Pentagon og en uttalelse fra Pentagon-pressesekretær majorgeneral Pat Ryder.

På direktiv fra presidenten godkjente sekretær Austin utplasseringen av et Terminal High Altitude Area Defense (THAAD)-batteri og tilhørende mannskap av amerikanske militærpersonell til Israel for å styrke Israels luftforsvar etter Irans enestående drone- og missilangrep mot Israel den 13. april og igjen den 1. oktober.

– THAAD-batteriet vil forsterke Israels integrerte luftforsvarssystem. Denne handlingen understreker USAs sterke forpliktelse til forsvaret av Israel og til å beskytte amerikanere i Israel mot ytterligere ballistiske missilangrep fra Iran, sa majorgeneral Pat Ryder.

Dette er en del av de bredere justeringene det amerikanske militæret har gjort de siste månedene for å støtte Israels forsvar og beskytte amerikanere mot angrep fra Iran og iranskallierte militsgrupper.

Dette er ikke første gang USA har deployert et THAAD-batteri til regionen. Presidenten beordret militæret til å sende et THAAD-batteri til Midtøsten i fjor etter angrepene den 7. oktober for å forsvare amerikanske tropper og interesser i området. USA hadde tidligere deployert et THAAD-batteri til Israel i 2019 for trening og øvelser av integrert luftforsvar.

Dette er en del av de bredere justeringene det amerikanske militæret har gjort de siste månedene for å støtte Israels forsvar og beskytte amerikanere mot angrep fra Iran og deres allierte militsgrupper, blant annet Hizbollah og Hamas.

Les også: USA i kappløp mot tiden for å avverge eskalering mellom Iran og Israel

THAAD anses som et komplementært system til Patriot-systemet, men kan forsvare et større område og er i stand til å treffe mål på en rekkevidde av 150-200 kilometer.

Hvert batteri består av seks lastebilmonterte avfyringsramper, 48 avskjæringsmissiler, radio- og radarutstyr, og krever 95 soldater for å operere.

Det var ikke umiddelbart klart hvor THAAD-batteriet kom fra. USA utplasserte ett av batteriene til Midtøsten sammen med ekstra Patriot-bataljoner for å styrke beskyttelsen av amerikanske styrker i regionen sent i fjor etter angrepet den 7. oktober. Ryder bemerket også at USA sendte et THAAD-batteri til Israel i 2019 for trening.

I et innlegg på sosiale medier publisert mens rapporter om den planlagte THAAD-utplasseringen sirkulerte, konstaterte Irans utenriksminister Abbas Araghchi at USA «har levert rekordmengder våpen til Israel.»

«De setter nå også livene til sine tropper i fare ved å sende dem for å operere amerikanske missilsystemer i Israel,» skrev han og kom med følgende advarsel:

«Mens vi de siste dagene har gjort store anstrengelser for å begrense en fullskala krig i vår region, sier jeg klart at vi ikke har noen røde linjer når det gjelder å forsvare vårt folk og våre interesser.»

Det er nå litt under to uker siden Iran avfyrte omtrent 200 ballistiske missiler mot Israel den 1. oktober.

Tidligere CIA-ansvarlig for Midtøsten-analyse: Er det Israels plan å trekke USA inn i en krig med Iran?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt