13. oktober, 2024

Spania ber verdenssamfunnet om å slutte å bevæpne Israel

Share

Spanias statsminister Pedro Sanchez går hardt ut mot våpenleveranser til Israel og ber verdenssamfunnet umiddelbart stanse all våpeneksport til landet.

Spanias statsminister Pedro Sanchez oppfordret fredag det internasjonale samfunnet til å stanse våpeneksporten til Israel, kort tid etter at Frankrikes president Emmanuel Macron ga uttrykk for en liknende holdning. Dette melder Le Monde.

– Jeg mener det er presserende at verdenssamfunnet, i lys av alt som skjer i Midtøsten, slutter å eksportere våpen til den israelske regjeringen, sa Sanchez til journalister etter et møte med pave Frans i Vatikanet.

Sanchez understreket at dette er en oppfordring han vil rette mot hele verdenssamfunnet. Han la til at det er avgjørende «å ikke bidra til en ytterligere eskalering av volden, krigen og dens spredning i Gaza, på Vestbredden eller, som i dette tilfellet, til Libanon».

Uttalelsen hans gjenspeiler kommentarene fra president Macron, som nylig uttalte at land bør stoppe våpenleveranser som brukes i krigen i Gaza. Dette har ført til sterk kritikk fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Sanchez har vært en av de mest åpenlyse kritikerne blant EU-lederne når det gjelder Israels reaksjon på de dødelige Hamas-angrepene 7. oktober 2023. Han betegnet Israels militæroperasjoner i Libanon på onsdag som en «invasjon» og sa at det internasjonale samfunnet må handle.

Les også: Spansk sosialistisk klimaminister blir Ursula von der Leyens høyrehånd

– Verden kan ikke være passiv vitne til en konflikt som truer med å spre seg, avsluttet Sanchez.

Fredag 11. oktober hadde Spanias statsminister Pedro Sanchez en audiens hos pave Frans i Vatikanets apostoliske palass. Etter møtet hadde han også samtaler med kardinal Pietro Parolin, Vatikanets utenriksminister, og erkebiskop Paul Richard Gallagher, Vatikanets sekretær for internasjonale relasjoner.

Under det 35 minutter lange møtet utvekslet Sanchez og paven gaver. Pave Frans ga statsministeren et kunstverk i leire med tittelen «Ømhet og kjærlighet», inspirert av pavens preken fra 19. mars 2013.

I tillegg fikk Sanchez et eksemplar av årets fredsbudskap, et dokument om menneskelig brorskap, en bok fra 2020 om pandemien og en bok om de pavelige audiensleilighetene. Sanchez gav paven en samleboks med minnemynter til ære for Pablo Picassos dødsdag.

I samtalene ble bilaterale relasjoner mellom Spania og Den katolske kirken diskutert, samt aktuelle internasjonale spørsmål som konfliktene i verden, behovet for fred og den pågående migrasjonskrisen, spesielt i Middelhavet og ved Kanariøyene.

Lørdag 12. oktober feiret statsministeren nasjonaldagen til Spania, som var preget av regnvær.

Gammel strid blusser opp: Portugals forsvarminister krever by tilbake fra Spania

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt