11. oktober, 2024

Den belarusiske opposisjonspolitiker Svjatlana Tsikhanowskaja besøker Norge

Share

Svjatlana Tsikhanowskaja fortsetter sitt arbeidende besøk i Norge.

Et av hovedmøtene fant sted i Stortinget, hvor lederen holdt en tale og deltok i et seminar om politiske fanger i Europa, kommer det frem i en pressemelding fra hennes organisasjon.

Seminaret tiltrakk seg over 100 deltakere, inkludert medlemmer av nasjonale parlamenter, myndighetspersoner, menneskerettighetsforkjempere og journalister fra flere land, blant annet Belarus, Serbia, Georgia, Ukraina og Aserbajdsjan.

Tsikhanowskaja fremhevet de tøffe forholdene politiske fanger i Belarus opplever, inkludert psykologisk og fysisk tortur.

Hun oppfordret til internasjonal støtte for Belarus og til å fortsette presset på regimet. Hun understreket også at den nylige benådningen av noen politiske fanger ikke representerer en reell endring i regimets politikk, men snarere et politisk grep.

Les også: Polen pågriper belarusisk kvinne for menneskesmugling fra Iran og Afghanistan

Tsikhanowskaja foreslo konkrete tiltak til parlamenter for å støtte demokratisk endring i Belarus. Hun oppfordret til å delegitimere Lukasjenkos falske valg i 2025, utarbeide resolusjoner i internasjonale parlamentariske organisasjoner som Europarådet, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og NATO, støtte belarusere i eksil, etablere samarbeidsavtaler mellom de demokratiske kreftene i Belarus og det norske Stortinget, gi ekspertvurderinger av lover utviklet for det nye Belarus, samt vedta uttalelser og holde høringer om Belarus.

Hun etterlyste også bistand til den belarusiske diasporaen med å adressere de utfordringene de møter, blant annet gjennom å holde høringer om migrasjonsproblematikk og arbeidsmøter med representanter for belarusiske organisasjoner og diasporaen, samt praktikantplasser for belarusere.

Sviatlana Tsikhanouskaya uttrykte også sin takknemlighet for Norge:

– La meg takke det norske Storting for å samle oss i dag for å diskutere et så presserende og så smertefullt tema som politiske fanger. Politiske fanger er våre helter, og vi må kjempe for deres frielse. Men ingen kamp for frihet kan vinnes uten allierte. Og mange er i dette rommet. Jeg vil takke Norge, det norske folk og regjeringen for å stå sammen med oss på denne veien, sa hun.

Belarus’ medlemskap i Shanghaigruppen er dårlig nytt for EU

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt