6. oktober, 2024

Geopolitikk og krigen om ord 🔒

Share

Om betydningen av ord og viktigheten av å bruke riktige termer.

Et språk tjener først til å tenke, deretter til å snakke. Valg av ord er aldri nøytralt: ordet skaper virkeligheten, det gjør den levende og til stede. Ordet pålegger sine rom, sin historie, sin måte å forstå på. Å si er å skape en verden og å få andre talere inn i denne verden. Å snakke om Levanten, Nærøsten, Midtøsten, den arabiske verden er ikke nøytralt: hvert ord betegner en annen virkelighet, som ikke er helt den samme som de andre og som skaper et annet mentalt univers. Ved å bruke fremmede ord, gjør man andres konsepter til sine egne. Å snakke om soft power er ikke det samme som å snakke om myk makt, og en handelshøyskole er ikke helt det samme som en business school. Ordkrigen er ett av aspektene ved geopolitikken, hvor maktbalansen også søker å dominere i et lukket rom, nemlig språk og ideer.

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Milepæl: Geopolitika og franske Conflits inngår strategisk partnerskap

Jean-Baptiste Noé
Jean-Baptiste Noé
Doktor i økonomisk historie (Sorbonne-Universitetet), professor i geopolitikk og politisk økonomi ved Albert le Grand-instituttet. Sjefsredaktør i Conflits.

Les mer

Siste nytt