5. oktober, 2024

Litauen kjøper NASAMS luftvern av Norge

Share

Kongsberg Defence & Aerospace (KONGSBERG) har inngått en kontrakt med Forsvarsdepartementet i Litauen for levering av flere NASAMS luftvernsystemer.

Kontrakten, verdt 193 millioner euro (2,2 milliarder kroner), vil gi Litauen tilgang til den nyeste teknologien og økte luftvernsmuligheter, dette kommer frem i en pressemelding fra selskapet.

Avtalen er signert med Forsvarsdepartementet i Litauen og som en del av kontrakten vil Litauen også oppgradere deler av NASAMS-utstyret som landet anskaffet i 2017.

Denne anskaffelsen kommer etter kontrakten som ble inngått i desember 2023 for å øke antallet NASAMS-enheter, og dermed gi Litauen et moderne og avansert luftvernsystem.

Oppkjøpet følger bestillingene som ble gjort i desember 2023 for å øke antallet NASAMS-batterier, og dermed gi Litauen det mest moderne og avanserte luftvernsystemet.

Les også: Norge bestiller nye NASAMS-luftvernsystemer

“KONGSBERG ser økt etterspørsel fra eksisterende NASAMS-brukere om å oppgradere og utvide sine NASAMS-systemer. NASAMS-systemet er en viktig forsvarskapasitet gitt den geopolitiske situasjonen i verden. Kontrakten med Litauen styrker også landets partnerskap med NATO,” uttalte Eirik Lie, president i Kongsberg Defence & Aerospace.

Tidligere har Litauens forsvarsdepartement kjøpt NASAMS rakettlanserere for å donere til Ukraina, der systemet har bidratt til å beskytte folk og kritisk infrastruktur.

Modulariteten og den åpne arkitekturen til NASAMS muliggjør kontinuerlig introduksjon av ny teknologi, noe som sikrer at systemet kan tilpasse seg nye trusler og oppdrag gjennom hele levetiden. NASAMS er markedets mest fleksible løsning og dekker et bredt spekter av luftvernsoppdrag, samt vekstpotensial for langdistanse luftvern og anti-taktiske ballistiske missiler.

Med denne anskaffelsen styrker Litauen ytterligere sitt engasjement i NASAMS-samfunnet, som i dag består av 13 nasjoner.

NASAMS bruker AIM-120 Advanced Medium Range Air-to-Air Missile i en bakke-til-luft-modus. Den nyeste generasjonen av NASAMS kan også avfyre kortere rekkevidde AIM-9X Sidewinder luft-til-luft-missiler fra bakken.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt