5. oktober, 2024

Japans nye statsminister sin advarsel skaper usikkerhet for sentralbanken

Share

Den nye statsministeren Shigeru Ishibas uventede advarsel mot å heve rentene skaper nå usikkerhet rundt muligheten for en ny renteheving fra sentralbanken i år.

Ishiba utløste et kraftig fall i yen-verdien onsdag da han uttalte at Japan ikke var klart for høyere lånekostnader for øyeblikket. Dette kom etter et møte med sentralbanksjef Kazuo Ueda, der Ishiba gjorde en uvanlig direkte kommentar. Dette melder Japan Times.

En Bloomberg-undersøkelse fra forrige måned viste at 53 % av økonomene forventet at BOJ ville heve rentene for tredje gang i desember. Denne prognosen er nå blitt usikker.

– Dette er en overraskelse. Dette har styrket min oppfatning om at det ikke vil bli noen renteheving i desember, sa Tsuyoshi Ueno, seniorøkonom ved NLI Research Institute i Tokyo.

BOJ holder sitt neste møtet om pengepolitikken senere i måneden, og det var allerede bred enighet om at renten ville forbli uendret, gitt de forsiktige signalene fra sentralbanken og tidspunktet for det kommende valget, som Ishiba har innkalt.

Uttalelsene fra den nye statsministeren, som har beskrevet seg selv som en «forsvarsnerd,» reflekterer sannsynligvis hans manglende erfaring med kommunikasjon til markedene. Et kraftig fall i aksjemarkedet i Tokyo i begynnelsen av uken, etter hans seier i partiledervalget, kan ha bidratt til et ønske om å berolige investorene.

«Ishiba prøver kanskje å motvirke inntrykket av å støtte renteheving, da noen i markedet ser ham på den måten,» skrev Yusuke Matsuo, senior markedsøkonom ved Mizuho Securities, i en notat torsdag.

Regjeringens hovedtalsmann, Yoshimasa Hayashi, fortalte reporterne torsdag morgen at Ishiba mener detaljene i pengepolitikken bør overlates til BOJ (Bank of Japan), og at regjeringen overvåker markedene med en følelse av hastverk.

– Uttalelsene som Ishiba ga til pressen etter møtet med BOJ-sjef Kazuo Ueda, er i tråd med meldingen Ueda selv har sendt: BOJ må bekrefte en myk landing for USA før det reduserer stimulansene ytterligere, sa Bloomberg-økonom Taro Kimura.

Japans valuta nådde kortvarig ¥147,24 mot dollaren torsdag morgen, ettersom investorer vurderte Ishibas kommentarer og sterkere enn forventede jobbtall fra USA. Dette er allerede svakere enn nivået før Ishibas overraskende seier over sentralbankens lettelsesforkjemper Sanae Takaichi i partiledervalget fredag.

Endringen i landets ledelse har skapt nylig volatilitet i markedet. Da Ishiba vant partiledervalget, styrket valutaen seg med mer enn ¥3 mot dollaren, ettersom investorene først konkluderte med at den nye lederen ville støtte videre rentehevinger fra sentralbanken.

Les også: Femte gang er lykken: Shigeru Ishiba blir Japans statsminister

Dette spranget i yen bidro til et fall på 3,5 % i aksjemarkedet i Tokyo på mandag. Den tilbakegangen for yen er med på å presse aksjene opp torsdag, men de har ennå ikke gjenvunnet nivået fra fredagens avslutning.

Den økte volatiliteten gir inntrykk av at markedene fortsatt er svært nervøse over den nye lederens politikkretning.

– På en måte prøver Ishiba å vise at han er markedsvennlig, da han sannsynligvis ønsker å gjøre alt han kan for å øke sjansen for en klar seier i valget, sa Ueno og la til:

– Men det betyr ikke at Ishiba alltid vil legge press på BOJ. Jeg forventer fortsatt at den neste hevelsen kommer i januar.»

Valget er satt til å finne sted 27. oktober. Populariteten til Ishibas kabinett er blant de laveste for en ny japansk leder i de senere år, ifølge de nyeste meningsmålingene, noe som indikerer at det sannsynligvis ikke vil være noen «honeymoon»-periode for den nye administrasjonen.

En Nikkei-måling publisert onsdag viste en godkjenning på 51 % for Ishibas kabinett, sammenlignet med 59 % for hans forgjenger Fumio Kishida, og det laveste i sammenlignbare målinger siden 2002.

Disse tallene viser at velgerne fortsatt har tvil om det regjerende liberaldemokratiske partiets reformtiltak i kjølvannet av skandaler rundt partiets sorte penger og dets forbindelser til en religiøs organisasjon, ifølge politiske analytikere.

Selv om meningsmålingene er relativt lave, markerer de fortsatt en oppgang fra støttenivåer rundt 20 % for det tidligere kabinettet til statsminister Fumio Kishida i løpet av de siste månedene av hans regjering.

Kishida påvirket også markedene da han ble statsminister i 2021. Aksjene falt i respons til hans forslag om å heve skatten på kapitalgevinster, et fall som ble omtalt som «Kishida-sjokket.»

Under LDP-lederkampanjen kom Ishiba med en lignende bemerkning om å heve skatten på avkastning fra investeringer, men har siden den gang ikke indikert at han vil forfølge denne ideen.

– Hans kommentarer under valgkampanjen og hans syn på Bank of Japan har vært inkonsekvente, sa Naoki Fujiwara, senior fondsforvalter ved Shinkin Asset Management i Tokyo, og avsluttet:

– Han ser ikke ut til å ha mye kunnskap om økonomi, og han kan lett bli påvirket av meningene til dem rundt seg.

Snuoperasjon: Bank of Japan går tilbake på uttalelser om renteøkning etter markedsuro

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt