20. september, 2024

Håpet for Ungarn ligger i Budapest, dens mangfoldige, liberale hovedstad

Share

Budapests vedvarende støtte til liberale verdier kommer til tross for den ungarske regjeringens beste forsøk på å undergrave dem.

En ting som alltid har fascinert meg ved Budapest, er sameksistensen av de to svært forskjellige halvdelene av Ungarns hovedstad: Det historiske Buda og det livlige, kommersielle Pest, forbundet av majestetiske broer over Donau som knytter sammen de kontrastfulle arkitektoniske stilene på byens to sider, og symboliserer enhet i mangfold.

Restauranter, barer og kafeer fyller både Budas og Pests gater, fulle av studenter, turister og lokale kontorarbeidere som er engasjert i livlige diskusjoner over øl, vin, kaffe og mat. Ruinbarene i Pest, omgjort fra forlatte bygninger til eklektiske sosiale knutepunkter, pulserer med musikk, kunst og fargerike personligheter. Gatekunst med budskap om håp, motstand og solidaritet reflekterer byens kreative ånd og trass.

Dette livlige miljøet fremmer en følelse av fellesskap og åpenhet, som jeg absolutt elsker ved Budapest.

Jeg tilbrakte nettopp noen dager i Ungarns hovedstad denne uken, det siste av mange, mange besøk gjennom årene, og det viste meg nok en gang hvor levende denne ånden av enhet og mangfold er i den ungarske hovedstaden, og hvordan den forblir en bastion av liberale verdier, selv mens statsminister Viktor Orbáns illiberale dominans gjennomsyrer andre steder i Ungarn.

Les også: Europaparlamentet krever tiltak mot Orban etter Moskva-besøk

Det er tydelig at siden han tiltrådte i 2010, har Viktor Orbán og hans Fidesz-parti systematisk omformet Ungarns politiske landskap, undergravd demokratiske institusjoner og erodert sivile friheter.

Til tross for denne konsolideringen av makt har Budapest konsekvent vist motstand mot Orbáns styre. I kommunevalget i 2019 ble Gergely Karácsony, en progressiv opposisjonskandidat, valgt til ordfører i Budapest. Han ble gjenvalgt for en annen periode tidligere i år.

Under parlamentsvalget i 2022 vant Ungarns Forente Opposisjon 16 av Budapests 18 urbane valgkretser, og lot bare to perifere og forstadsområder til Fidesz. Over hele landet vant Fidesz 84 av 86 rurale valgkretser. Denne dynamikken er emblem for den økende kløften mellom urban liberalisme og rural konservatisme, men den viser også Budapests unike posisjon som en motkraft mot regjeringens autoritære utvikling.

En liberal by i et illiberalt land

Budapests vedvarende støtte til liberale verdier kommer til tross for den nasjonale regjeringens beste forsøk på å undergrave dem. I 2017 vedtok Orbáns regjering lovgivning som effektivt tvang Central European University (CEU), en høyt ansett institusjon grunnlagt av den ungarsk-amerikanske filantropen George Soros, til å flytte mesteparten av sin virksomhet fra Budapest til Wien, og fratok byen en viktig bastion for liberal diskurs.

Et annet kritisk øyeblikk av motstand kom i 2020, da sjefredaktøren for Index.hu, Ungarns største uavhengige nyhetsorgan, ble avskjediget under mistenkelige omstendigheter, noe som førte til bekymringer om at regjeringen strammet grepet om de siste restene av uavhengig journalistikk. I 2021 vedtok Ungarn en kontroversiell anti-LHBT+-lov som forbyr fremstilling av homofili eller kjønnsbekreftelse i pedagogisk innhold og medier rettet mot mindreårige. Alle disse hendelsene førte til massive protester som brøt ut i byen.

Til syvende og sist er Budapests symbolske rolle på Ungarns politiske scene ikke bare et spørsmål om motstand mot spesifikke politikk eller lover—det handler om den bredere kampen for landets sjel.

Byens progressive, liberale og internasjonalistiske syn står i sterk kontrast til den nasjonalistiske og autoritære agendaen som føres av Orbán-regjeringen.

Buda, Pest og den tredje byen Óbuda ble slått sammen til én enkelt by, Budapest, tilbake i 1873, som i sin enhet og mangfold har overlevd langt større historiske forstyrrelser enn Viktor Orbán.

Den vil seire, og jeg vil uten tvil vende tilbake for å beundre den mange ganger.

Ungarn fratatt vertsrolle for EU-toppmøte grunnet Orbáns «fredsdiplomati» 🔒

Andrew Wrobel
Andrew Wrobel
Founding Partner, Emerging Europe.

Les mer

Siste nytt