19. september, 2024

Serbia inngår frihandelsavtale med Israel

Share

Under en pressekonferanse forrige onsdag kom det frem at Serbia og Israel planlegger å etablere en frihandelsavtale i nær fremtid. 

Under den israelske presidenten Isaac Herzogs nylige besøk i Beograd uttalte hans serbiske motpart, Aleksandar Vucic, at en frihandelsavtale vil bli inngått «så snart som mulig» melder Balkan Insight.

– Det er ekstremt viktig for oss å inngå en frihandelsavtale med Israel så snart som mulig. Vi tror det vil være til gjensidig fordel, og jeg er sikker på at vi kan få dette til mye raskere enn normale prosedyrer tilsier, sa Vucic på pressekonferansen.

Vucic la også til at de hadde diskutert å forbedre forholdet på teknologiområdet, spesielt innen kunstig intelligens. Det er «stort rom for samarbeid» innen vitenskapelig og teknologisk samarbeid, samt å tiltrekke flere israelske investeringer, men også innen kybersikkerhet, «noe vi har diskutert mange ganger med israelske myndigheter.»

– Hovedprioriteten bør være å få på plass en frihandelsavtale, til fordel for begge folk og for å oppnå suksess sammen, uttalte Herzog under en diskusjon etter pressekonferansen.

Både nasjonale og internasjonale organisasjoner som overvåker overvåkning, har rapportert at Serbia har en historikk med å bruke ulike typer programvare produsert av israelske selskaper for overvåkning av blant annet antiregjeringsaktivister.

Les også: På tross av sanksjoner: Serbia utforsker økt handel med Iran

I 2020 ble Serbias sikkerhetsinformasjonstjeneste listet som en av brukerne av programvaren til det israelske selskapet Circles, som gjør det mulig å spore enhver telefon i landet på sekunder.

Både Herzog og Vucic oppfordret til løslatelse av Alon Ohel, som har både israelsk og serbisk statsborgerskap, og som har vært holdt som gissel av Hamas siden deres angrep på Israel 7. oktober i fjor.

Herzog takket Vucic for hans fordømmelse av Hamas-angrepet i oktober 2023. Serbia har stort sett vært stille om krigen i Gaza som fulgte, samt om de omfattende grusomhetene rapportert av internasjonale organisasjoner.

En BIRN-granskning viste at Serbias statseide våpenhandler, Yugoimport-SDPR, eksporterte våpen og/eller ammunisjon til en verdi av litt over 7,3 millioner euro til Israel i juli, noe som brakte den totale verdien av serbiske våpen- og ammunisjonseksporter til Israel i 2024 opp til 23,1 millioner euro.

Eksportene fant sted mens Israels militæroperasjoner i Gaza pågikk. Israel er også involvert i en pågående konflikt med Hezbollah i Libanon, noe som ytterligere øker behovet for våpen.

Fra Serbia til Sudan: Ulovlig våpeneksport avdekket

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt