19. september, 2024

Finland slår ned på russisk-eide eiendommer

Share

Som en sikkerhetstiltak mot potensielle trusler, vurderer Finland å innføre et forbud mot eiendomskjøp av russiske statsborgere.

Den finske regjeringen har nylig fremmet et forslag som vil tillate den å forhindre at de fleste russiske borgere kjøper eiendom i Finland. Forslaget, som ble foreslått av forsvarsminister Antti Hakkanen, blir også sett på som et forsøk fra landet på å styrke nasjonal sikkerhet, melder Euro News.

Forbudet i spørsmålet har potensial til å bli brukt mot midler eller borgere fra land som kan utgjøre en trussel mot Finlands nasjonale sikkerhet, samt de som EU mener har krenket andre land sin territorielle suverenitet.

Hvis forbudet blir vedtatt, betyr det at russere som også er fastboende hvor som helst i Den europeiske union – ikke bare i Finland – samt dobbeltborgere som har russisk statsborgerskap, ikke vil kunne kjøpe eiendom.

Lovforslaget trenger fortsatt parlamentarisk godkjenning før det blir vedtatt. Det vil også måtte gjennomgå en rekke ekspertkonsultasjoner.

Finland har allerede noen lover som tillater regjeringen å gripe inn i noen eiendomskjøp og blokkere dem, om nødvendig, på grunnlag av nasjonale sikkerhetsbekymringer. Men et fullstendig forbud er det første i sitt slag.

Landet har opplevd en økning i antallet mistenkelige russisk-eide eiendommer i de senere år, som tapsgivende hoteller, eiendommer med helikopterplattformer og andre uforholdsmessige festninger samt eiendommer som ligger nær viktig finsk infrastruktur.

Les også: Norden og USA diskuterte felles militærstrategi i Oslo

Den finske regjeringen har økt sin overvåkning av denne typen eiendommer de siste årene, ettersom det har kommet flere bekymringer om at de blir brukt til å skade landets infrastruktur, eller at de er en del av større operasjoner.

Finland ble medlem av NATO i april 2023, hovedsakelig på grunn av den pågående krigen mellom Russland og Ukraina, ettersom landet deler en 1 340 km lang grense med Russland. Dette kom etter flere år hvor Finland insisterte på at de ikke trengte å bli med i NATO og hevdet at en uavhengig forsvarspolitikk ville være bedre for landet.

I slutten av august avslørte også Finland at det koordinerte med andre NATO-land for å sende flere tropper til det finske Lappland.

– Vi tar veldig alvorlig ansvaret for å vokte og forsvare vår lange grense med Russland. Krigen i Ukraina har vist den integrerte rollen forsvarsindustrien spiller i NATOs forsvar og avskrekking, sa Hakkanen på det uformelle møtet til NATOs forsvarsministre på Vilnius-toppmøtet i fjor.

– Vi iverksetter tiltak nasjonalt, regionalt og innenfor EU og NATO for å rette opp situasjonen som er skapt av det lave nivået av investeringer i løpet av de siste tiårene, la han til.

Russiske og finske relasjoner forverret seg etter at Finland anklaget sin nabo for å bruke migrasjon som et våpen ved å oppmuntre migranter til å gå inn i Finland gjennom grensene med Russland. Dette har lagt press på finske grensekontrollfasiliteter.

– Sikkerhetssituasjonen krever at vi enda mer effektivt utnytter våre industrielle ressurser til støtte for Ukraina og vår beredskap. Finland bringer til NATO mye ekspertise på dual-use teknologier og innovasjonspotensial for fremtidig våpenteknologi, som kvantum og 6G kommunikasjonsteknologier, avsluttet han.
Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt